Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rysslandsexperten: ”De vill svartmåla Ukraina”

Alexander Vindman förhördes: Hörde Trumps samtal med Ukrainas president
Ryssland anklagas för att ha infiltrerat det amerikanska valet 2016. Foto: TASS / MIKHAIL METZEL/TASS/SIPA USA SIPA USA
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA

Redan vid det amerikanska valet 2016 fanns misstankar om att Ryssland försökt styra resultatet. 

Nu menar flera experter, med insyn i frågan, att landet sedan ett år tillbaka drivit en kampanj för att lägga skulden för valfusket på Ukraina.  

Det skriver The New York Times

Redan vid valet 2016 spekulerades det kring hur stor påverkan den Ryssland och Vladimir Putin haft på det amerikanska valet. 

Under fredagen lyste världens strålkastare på Fiona Hill, rysslandsexpert och före detta tjänsteman vid Vita huset, då hon vittnade i riksrätten mot president Donald Trump. Störst vikt la hon dock vid att belysa Rysslands inblandning i att Trump fick tillgång till det Ovala rummet. 

– Ryssland har deltagit i en lång process av desinformation där man försöker skylla sina egna ondskefulla handlingar på andra länder, sa Hill i vittnesförhöret, skriver NWT. 

Svartmålar Ukraina

Bland annat menar Hill, tillsammans med tre andra tjänstemän i Vita huset, att man fått indikationer på att Ryssland försökt lägga över skulden för sin inblandning i det amerikanska valet på Ukraina. 

– Ryssarna har ett särskilt intresse i att sätta Ukraina och dess ledare i ett dåligt ljus, säger Fiona Hill i vittnesförhöret. 

Sen dess att Ukraina blev självständigt 1991 har Ryssland försökt återetablera sitt inflytande över landet. Bland annat har man svartmålat ukrainska rysslandskritiker och försökt medla i landets inrikespolitik. 

Men enligt vittnena i dagens förhör har den ryska inblandningen i landets affärer under de senaste åren eskalerat. Hill menar att man inte längre bara försöker underminera den ukrainska regeringen i Kiev utan också aktivt sprider desinformation i landet för att på verka den politiska debatten i USA. 

Kan påverka valet 

Vidare varnar rysslandsexperten för att alla tecken tyder på att Ryssland kommer att intensifiera sin påtryckning inför det amerikanska valet. 

Vid nästa val, 2020, kommer Ryssland ha tre gånger så stor makt att styra valet än vad de hade 2016 säger Fiona Hill.