Vladimir Putin säger vid ett möte i Sotji att det är ”löjligt” och ”otänkbart” att Ryssland skulle angripa ett annat land. Foto: Mikhail Klimentyev / AP TT NYHETSBYRÅNVladimir Putin säger vid ett möte i Sotji att det är ”löjligt” och ”otänkbart” att Ryssland skulle angripa ett annat land. Foto: Mikhail Klimentyev / AP TT NYHETSBYRÅN
Vladimir Putin säger vid ett möte i Sotji att det är ”löjligt” och ”otänkbart” att Ryssland skulle angripa ett annat land. Foto: Mikhail Klimentyev / AP TT NYHETSBYRÅN
Försvarsminisater Peter Hultqvist är på plats i Bryssel för att diskutera bland annat Ryssland. Foto: Olivier Hoslet/Epa/TTFörsvarsminisater Peter Hultqvist är på plats i Bryssel för att diskutera bland annat Ryssland. Foto: Olivier Hoslet/Epa/TT
Försvarsminisater Peter Hultqvist är på plats i Bryssel för att diskutera bland annat Ryssland. Foto: Olivier Hoslet/Epa/TT
Peter Hultqvist. Foto: Stina Stjernkvist/Tt / TT NYHETSBYRÅNPeter Hultqvist. Foto: Stina Stjernkvist/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Peter Hultqvist. Foto: Stina Stjernkvist/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Rysslands varning: Tvingar oss till åtgärder

Publicerad

Moskva kommer att ta till säkerhetsåtgärder om Sverige och Finland går med i Nato, säger en källa inom det ryska utrikesdepartementet till ryska nyhetsbyrån Interfax.

Ryssland vill inte att de två nordiska länderna går med och källan avfärdar att det i dag finns en hotbild.

– Därmed så skulle det tvinga oss att ta till ytterligare åtgärder för att försäkra vår säkerhet, säger källan.

Oron för säkerhetsläget växer snabbt i västländerna kring Östersjön, inte minst efter att Ryssland på flera håll rustat upp sin militära slagkraft kring Baltikum, bara under den gångna månaden.

Det hårdnande säkerhetsklimatet ger bränsle till debatten om huruvida Sverige och Finland ska ansluta sig till den nordatlantiska militäralliansen Nato. Det är något Moskva bestämt motsätter sig och en anonym källa inom det ryska utrikesdepartementet varnar nu för konsekvenserna av ett svenskt och finskt medlemskap.

– Vi säger uppriktigt att ett inträde från Helsingfors och Stockholm i Nato skulle skada stabiliteten och ändra balansen mellan styrkor i regionen, säger källan till ryska nyhetsbyrån Interfax och fortsätter med en skarp varning.

– Därmed så skulle det tvinga oss att ta till ytterligare åtgärder för att försäkra vår säkerhet.

Källan avfärdar också att det skulle finnas något skäl till militär oro.

Putin: "Löjligt" och "otänkbart"

Vladimir Putin säger vid ett möte i Sotji att det är ”löjligt” och ”otänkbart” att Ryssland skulle angripa ett annat land. Den oron har växt markant sedan Ryssland 2014 annekterade Krimhalvön från Ukraina.

Men enligt Interfax källa finns det ingen grund för någon säkerhetsoro alls kring Östersjön och därmed finns inte heller skäl för Sverige eller Finland att gå med i Nato. Andelen svenskar som vill gå med växer däremot stadigt, enligt flera opinionsundersökningar från svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– Just nu kan man inte se några riktiga militära hot i regionen. Det är vår övertygelse, oavsett vilka historier som berättas av aktiva anhängare av ett Atlanten-tillvänt val från Finland och Sverige, säger källan.

Källan framhåller att beslutet förstås är upp till Sverige och Finland att välja sin egen politik. Men den säger samtidigt att Ryssland hoppas att både Helsingfors och Stockholm behåller ”deras politik om alliansfrihet och deras särskilda politiska ställning som en mellanlänk mellan väst och öst”.

– Det är tydligt att Nato å sin sida eftersträvar sina egna mål om att rusta upp sitt militära och politiska inflytande i norra Europa och i Arktis genom att utveckla samarbetet med de här nordeuropeiska länderna som aldrig anslutit sig i militär mening.

Peter Hultqvist fick särskild hälsning i Bryssel

Det framgår inte varför källans uttalande kommer just nu. Men samtidigt möts Natos utrikesministrar i Bryssel för att diskutera bland annat just Ryssland. Även Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist är på plats och fick tillsammans med Finland en särskild hälsning.

Försvarsminisater Peter Hultqvist är på plats i Bryssel för att diskutera bland annat Ryssland.Foto: Olivier Hoslet / Epa / TT

– Jag vill särskilt välkomna våra svenska och finländska vänner och även EU:s utrikeschef Federica Mogherini, sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i sitt inledningsanförande, enligt TT.

Beskrivningen från den anonyma källan stämmer väl överens med vad ryske utrikesministern Sergej Lavrov tidigare i år sade till Dagens Nyheter. Beskrivningen då var att Ryssland vid ett svenskt Natomedlemskap naturligtvis skulle "vidta nödvändiga åtgärder”. Det tolkades då av många i Sverige snarare som ett hot, enligt experter kanske inte det mest effektiva.

– Jag tror inte att Ryssland kan göra så mycket för att avskräcka Sverige från att ansluta sig till Nato om svenskarna vill det, sade då Dmitrij Trenin, chef för internationella tankesmedjan Carnegies kontor i Moskva.

– Att hota kommer bara att säkra att Sverige, och Finland, går med än tidigare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag