Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryssland varnar: Färre steg till kärnvapen

Propagandisten: ”En krigsförklaring”.
Vladimir Putin.
Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AP TT NYHETSBYRÅN
Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu tillsammans med utrikesministern Sergej Lavrov.
Foto: VLADIMIR GERDO / SPUTNIK / KREMLIN POOL / EPA TT NYHETSBYRÅN

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu säger att det är ”färre och färre steg” till användandet av kärnvapen, rapporterar ryska Interfax.

Presidenten Vladimir Putin varnar också Storbritannien från att ge ytterligare vapen till Ukraina.

Om det sker kommer Ryssland att svara, säger han.

Presidenten och försvarsministern uttalade sig efter att Vladimir Putin suttit i möte med Kinas ledare Xi Jinping.

Putin talade bland annat om att Storbritannien ska skicka stridsvagnar och ytterligare ammunition till Ukraina. Bland det som skickas ska det också finnas granater med utarmat uran, enligt ryska Interfax.

– Men jag vill betona att om allt detta händer, då kommer Ryssland att tvingas reagera därefter. Jag menar att det kollektiva väst redan har börjat använda vapen med en kärnvapenkomponent, sa Vladimir Putin enligt den statliga nyhetsbyrån.

”Finns inte så många steg”

Putin ska ha informerats om den nya leveransen under tiden som han satt i möte med Xi Jinping. 

Även den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu informerades. När han sedan fick en fråga om leveransen innebär att världen kommit ett steg närmare kärnvapenkonflikt svarade han:

– Här kan vi bara säga en sak: Det finns inte så många steg. Ett steg har passerats. Det finns färre och färre av dem, sa han enligt Interfax.

Han sa också att det är ”nödvändigt att tänka noga på varje efterföljande steg”.

Under mötet mellan den ryske och kinesiske ledaren har parterna samtidigt konstaterat att det inte finns något att vinna på en kärnvapenkonflikt. I ett uttalande riktade sig ledarna till sin gemensamma fiende USA, och kritiserade landet för att underminera den globala strategiska stabiliteten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.