Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wallström: ”Har förståelse för ilskan”

Carl Bildt.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Vladimir Putin.
Foto: EPA
Anatoly Antonov, Rysslands ambassadör i USA.
Foto: WIKIMEDIA
Donald Trump.
Foto: EPA
Franskt plan lyfter inför attacken.
Foto: AP
Foto: ALEX LJUNGDAHL
1 / 7

Ryssland slår tillbaka mot USA efter attacken i Syrien och säger att det kommer ”bli konsekvenser”. 

Samtidigt pekar flera experter på att bombningen var begränsad och snarare gjordes för att lätta på konflikten.

”Attacken mot Syrien var ganska begränsad och fokuserad”, skriver förre utrikesministern Carl Bildt på Twitter.

Sverige och ytterligare 7 länder röstade nej till att fördöma Syrienattackerna. Därmed vann nej-sidan.Under natten mot lördagen slog USA i samarbete med Frankrike och Storbritannien till med omfattande bombningar mot Damaskus i Syrien. Detta som ett svar på den misstänkta kemvapenattacken i Douma 7 april, då 70 personer uppges ha dött. 

Enligt rapporter sköt USA 100 missiler mot landet med mål att förstöra Syriens möjligheter att bygga kemvapen. 

https://twitter.com/margotwallstrom/status/985094953574559745

Utrikesminister Margot Wallström skriver i ett uttalande som publicerats på regeringens hemsida att Sverige har förståelse för den ilska som väckts över de fasansfulla dåd som har begåtts i Syrien".

"Konflikten i Syrien har dödat hundratusentals människor. Miljoner människor har tvingats på flykt, familjer har splittrats och liv har slagits i spillror. Konflikten har inneburit övergrepp och våld från den syriska regimen och dess allierade. Användandet av kemiska vapen är Syrienkonfliktens mest fruktansvärda vapen. Kemvapen är förbjudna och användningen av dem är ett allvarligt hot mot internationell fred och säkerhet. Sverige har förståelse för den ilska som väcks av de fasansfulla dåd som har begåtts i Syrien." skriver Wallström i sitt uttalande. 

På lördagen hölls ett extrainsatt krismöte i FN:s säkerhetsråd. Ryssland hade föreslagit en resolution för att fördöma attackerna, men det röstades ned av åtta länder. Sverige röstade nej.

– Sverige röstade nej för att det var ett obalanserat språk i texten från Ryssland. Däremot håller vi med om att ageranden bör göras i linje med internationell lag. Om det är något som är hoppfullt så är det att alla som är här i dag vill ha en diplomatisk lösning på kriget i Syrien, sade Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog direkt efter omröstningen på FN-mötet.

Tre länder röstade ja till resolutionen och fyra lade ned sin röst.

– Det finns en enorm frustration hos Sverige och många andra länder att Ryssland håller Assad om ryggen, uppger en källa på utrikesdepartementet till Aftonbladet. Tidigare utrikesministern Carl Bildt menar att attacken gjordes för att kyla ned stämningen i området. 

”Attacken mot Syrien var ganska begränsad och fokuserad. Det är uppenbart att den var utformad för att minska risken för upptrappning”, skriver förre utrikesministern Carl Bildt på Twitter.

https://twitter.com/carlbildt/status/985046366845009920

LÄS MER: USA har anfallit Syrien – explosioner i Damaskus 


Jan Björklund, partiledare för Liberalerna, anser att anfallet var nödvändigt. På Twitter skriver han: 

https://twitter.com/bjorklundjan/status/985051493719072768

Ebba Busch Thor (Kd) skriver på Twitter att lördagsmorgonens militära missilattack inne i Syrien var rimlig:

https://twitter.com/BuschEbba/status/985072343855792128

Israels Netanyahu uttalar sitt "totala stöd" för attacken mot Syrien, rapporterar AFP.

”Förolämpa inte Rysslands president”

Nu svarar en av landets allierade, Ryssland, och utlovar konsekvenser.

Anatoly Antonov, Rysslands ambassadör i USA, anklagar USA, Storbritannien och Frankrike för ett ”förutbestämt scenario” och att landet nu känner sig hotat. 

"Återigen blir vi hotade. Vi har varnat för att sådana här handlingar inte kommer lämnas utan konsekvenser", skriver ambassadören i ett utlåtande och fortsätter: 

"Allt ansvar ligger nu i Washington, London och Paris. Att förolämpa den ryske presidenten är oacceptabelt. USA – landet med den största kärnvapensarsenalen i världen – har ingen moralisk rättighet att anklaga andra länder".

Rysslands utrikesutskotts ordförande menar att attacken på Syrien är en "kränkning av internationell rätt och en grundlös attack på en suverän stat", enligt Sky News.

Niklas Swanström, analytiker och chef vid Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISDP), säger att attackerna i Syrien kan äventyra det kommande toppmötet mellan Trump, Kim Jong-Un och Sydkoreas högste ledare Moon Jae-In i maj månad. 

– Toppmötet är en fjäder i hatten för Trump, men kanske speciellt för Kim Jong-Un. Men då måste man ställa sig frågan från amerikansk sida: Om de har en militär eskalering i Syrien – finns det då resurser att genomföra ett oerhört komplicerat toppmöte, om jag får gissa, på gränsen mellan Nord- och Sydkorea, menar Niklas Swanström.

"Toppmötet så pass viktigt"

Niklas Swanström säger att Donald Trump är mycket mån om att det laddade toppmötet verkligen blir av.

– Jag gör bedömningen att Donald Trump anser att toppmötet är så pass viktigt, och har så politiska konsekvenser, att det har prioritet. Därför kommer han att göra begränsade operationer, men ändå visa på en beslutsamhet. 

Om mötet genomförs blir Donald Trump den första sittande amerikanska presidenten som träffar en nordkoreansk ledare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.