Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rysslands svar: Sätt upp oss alla på listan

Sanktionerna får inte Ryssland att backa - snarare tvärtom.
Foto: Yves Logghe/AP

Vladimir Putin har skrivit under ett avtal om att göra Krim ryskt.

Direkt efter ett tal inför parlamentet i Kreml - där han klargjort att Krim är ryskt - och att västmakterna är ohederliga hölls en ceremoni tillsammans med företrädare för Krim och staden Sevastopol.

I ett uttalande säger Kreml att "Krim och Sevastopol är nu officiellt en del av den ryska federationen.

Krimhalvön är en del av Ryssland. Det hävdar Kreml i ett uttalande, bara någon timme efter det att Putin skrivit på ett avtal med företrädare för Krim och Sevastopol. Den officiella ceremonin - som Expressen TV visade i direktsändning - följde på ett tal av den ryska presidenten inför det samlade parlamentet i Kreml.

"Krim är ryskt"

– Kära kolleger, Krim har alltid varit en del av Ryssland i generation efter generation, klargjorde han och betonade att både folkomröstningen i regionen och den efterföljande självständighetsförklaringen följde konstitutionella regler.

Nu bör Krim få bli ryskt.

– Vi bör genomföra en anslutning av Krim och Sevastopol till Ryssland, fortsatte han och uttalandet möttes av stående ovationer.

Direkt efter talet hölls en officiell ceremoni där Putin och företrädare för Krim och staden Sevastopol skrev under på att göra Krim och Sevastopol till delar av Ryssland.

Vladimir Putin passade även på att falla ut mot västmakterna som han anser driver sin egen politik utan att bry sig om varken internationell rätt eller andras intressen.

– Så vad säger våra vänner i väst? De säger att vi bryter mot internationell rätt! Det är tur att de åtminstone minns att det finns något som heter internationell rätt, sa han och jämförde Krims situation med den i Kosovo.

– De har pressat alla att erkänna Kosovo. Och nu är de irriterade! Varför? Varför får albaner göra en sak, som sedan är förbjuden för ukrainare och ryssar på Krim?

"Vi förväntade oss öppenhet"

Natos utvidgning österut visar enligt Vladimir Putin även den på USA:s och Västeuropas opålitlighet eftersom Ryssland fått löften om att någon sådan inte skulle ske.

– Vi förväntade oss öppenhet och hederlighet men tvärtom så lurade de oss, sa han.

– Ryssland har behandlats illa och jagats in i ett hörn.

Enligt uttalandet från Kreml ska alla praktiska frågor kring övergången ske under en övergångsperiod fram till den 1 januari 2015.

Kaxigt svar

Tidigare under dagen kom det ryska underhuset dumans svar på EU:s och USA:s beslut att införa sanktioner mot personer i president Vladimir Putins närhet.

"Vi föreslår herr Obama och euro-byråkraterna att sätta upp alla dumaledamöter som röstar ja till den här resolutionen på listan över ryska medborgare som utsätts för sanktioner", skriver parlamentsledamöterna i ett gemensamt uttalande enligt TT.

Sanktionerna – i form av reseförbud och frysta tillgångar– har riktats mot personer som anses vara ansvariga för folkomröstningen och självständighetsförklaringen på Krim.

"Stolt över att vara på listan"

Men de som drabbats tycks ta det hela med ro.

– Det är med stolthet jag finner att jag har satts upp på svarta listan, säger överhusets förre talman Sergej Mironov, enligt Interfax, uppger TT.

– Ryssland försvarar det ukrainska folket, oavsett deras etniska ursprung, från fascisterna. Det är överraskande för mig att Obama är en fascist-vän, säger Kreml-rådgivaren Sergej Glaziev enligt samma nyhetsbyrå.

Putins främsta ideolog, Vladislav Surkov, drar sig inte för att driva med Barack Obama på Twitter efter att ha utsatts.

"Det är en stor ära för mig. Jag har inga konton utomlands. De enda sakerna som intresserar mig i USA är Tupac Shakur, Allen Ginsberg och Jackson Pollock. Jag behöver inget visum för att ta del av deras skapelser. Jag förlorar ingenting", skriver han enligt ABC News.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.