Rysslands svar på Bildts hårda kritik

Publicerad

Carl Bildt fördömde tidigare i dag Rysslands anti-gaypolitik på Twitter.

Nu svarar Ryssland på utspelet, och kritiken mot Bildt är svidande.

– Sådana påståenden är helt enkelt falska.

Utrikesministern får dock stöd från den ryska HBTQ-organisationen Vychod.

– Redan nu ser via att situationen har blivit tiofaldigt värre, säger talespersonen Polina Andrianova.

Carl Bildt har de senaste dagarna varit skarp i sina uttalanden kring olika världspolitiska frågor. Häromdagen antydde han att egyptiska säkerhetsstyrkor bär skuld för blodbadet i Kairo i fredags natt.

I dag gick han till angrepp mot Rysslands nya lag som förbjuder ”propaganda för icke-traditionella sexuella relationer” riktat till minderåriga.

Översatt till svenska skriver utrikesministern så här:

"Uppviglingen till hat mot hbt-personer i Ryssland är på uppgång efter den nya lagen. Motbjudande. Omänskligt".

Nu svarar Ryssland på Bildts utspel. Och enligt Rysslands ambassad i Sverige har utrikesministern fått lagstiftningen om bakfoten.

"Den nyligen antagna ryska lagen som förbjuder propaganda för homosexualitet för minderåriga har ingenting att göra med diskriminering av HBT-personer och inkräktar inte på deras rättigheter. Sådana påståenden är helt enkelt falska", skriver pressattachén Alexander Pashedko.

Den nya lagen som trädde i kraft för drygt en månad sedan kommer, enligt kritiker, i praktiken kunna användas för att åtala någon som uttrycker stöd för homosexuella. Om lagen skriver ambassaden vidare:

"I alla tider har det ryska samhället utvecklat sin egen uppsättning moraliska värderingar, kulturella och religiösa traditioner som delas av en stor majoritet av folket. Det är just därför vi inte vill skapa förutsättningar för "omvänd diskriminering", när en liten grupp medborgare ges rätt att aggressivt marknadsföra sina åsikter till barn som strider mot de synpunkter som den dominerande majoriteten av ryssarna."

Bildt får dock stöd från den Sankt Petersburg-baserade organisationen, Vychod, eller "komma ut". Polina Andrianova, talesperson för organisationen, menar att lagen sällan används för att döma personer i domstol. Men bara det faktum att den existerar har gjort att samhället överlag har blivit avsevärt mindre toleranta mot HBTQ-personer, menar hon.

– Den här lagen i sig själv är diskriminerande och slår fast att traditionella och icke-traditionella relationer inte är likvärdiga, och att de senare ska straffas genom lagstiftning.

– Redan nu ser via att situationen har blivit tiofaldigt värre, när lagen säger att det är okej att diskriminera HBTQ-personer, säger Polina Andrianova.

Erik Zsiga, Carl Bildts pressekreterare, meddelar att Carl Bildt i nuläget inte har några fler kommentarer i frågan.

"Tweeten i förmiddags är, som ni också konstaterar, tydlig i budskapet", skriver han i ett sms.

Den som bryter mot den nya lagen riskerar böter upp till motsvarande tusen kronor. Sprids informationen via medier eller internet kan böterna uppgå till över 40 000 kronor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag