Dmitrij Medvedev säger att anledningen till hans – och hela regeringens – omedelbara avgång är att ge president Putin utrymme att utföra de förändringar av Rysslands konstitution som han planerar.
Premiärminister Medvedev kommer nu i stället utses till tillförordnad chef för säkerhetsrådet, rapporterar nyhetsbyrån Interfax.
President Putin kommer att besluta om hur den nya regeringen ska se ut, och uppmanar den nuvarande regeringen att fortsätta tills den nya är utsedd.
Enligt nyhetsbyrån AFP kommer den tidigare skatteministern Mikhail Mishustin utses till ny premiärminister. Förutom Mishustin har nyhetsbyrån Reuters lagt fram bland andra Moskvas borgmästare Sergei Sobyanin, finansminister Maxim Oreshkin och energiminister Alexander Novak som kandidater till premiärministerposten.
Vill ändra grundlagen
Beskedet kom efter Putins årliga tal i parlamentet där han bland annat talade om förändringar av Rysslands grundlag.
Bland annat vill Putin ge parlamentet makt att inte bara godkänna utan även välja vem som ska bli premiärminister, enligt nyhetsbyrån TASS.
– Jag anser att det är nödvändigt att landets medborgare får rösta om ett helt paket med föreslagna ändringar i landets konstitution, säger han.
– Vi kommer att kunna bygga ett starkt och välmående Ryssland endast med respekt för den allmänna opinionen.
Ungefär samtidigt som beskedet kom lades en bild upp på Twitter föreställande president Vladimir Putin och Dmitrij Medvedev.
Experten: En överraskning
Rysslandsexperten Carolina Vendil Pallin, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), säger att omvärlden tagits på sängen både av Putins och Medvedevs beslut.
– Det här kom nog som en överraskning för de flesta, både att han [Putin] gav besked om att han vill ändra konstitutionen, men också regeringens avgång, säger hon.
Är Medvedevs tjänst som tillförordnad chef för säkerhetsrådet en degradering eller befordran?
– Det är det man inte vet. Alla de här förändringarna som Putin har föreslagit, det är väldigt svårt att se exakt hur systemet i stort kommer se ut när de är genomförda. Och sedan hur de här lagändringarna som man kommer att anta – och som befolkningen ska få rösta om – ser ut, det vet vi inte än.
https://twitter.com/KremlinRussia_E/status/1217439588899262465Carolina Vendil Pallin säger att de största frågorna just nu är vad som ska hända efter 2024, när Putin inte längre kan bli omvald så som konstitutionen är utformad just nu.
– Det som var ett starkt tema i andra delen av talet var att Ryssland är suveränt och en mäktig stat. Han säger till och med vid något tillfälle i talet att medborgarnas välstånd och liv är beroende av att Ryssland är en stark stat. Det som uppmärksammats lite mindre i media, det han vill förändra, är att ryska konstitutionen ska gälla över de internationella avtal som Ryssland ingår. Rysslands suveränitet ska vara viktigare och det väcker en hel del frågor.
Vilka är de största frågorna just nu?
– Internationellt handlar det om att fortsätta vara en stark stat som alla ska ta hänsyn till när viktiga frågor avförs.
Under eftermiddagen publicerade Financial Times en artikel om Putins planer på en folkomröstning gällande Rysslands konstitution.
De skriver att dagens besked kan tyda på att han tänker förlänga sitt 20-åriga styre när hans presidentperiod löper ut 2024.