Rysslands raseri - lämnade mötet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Rysslands representanter blev så arga under klimatförhandlingarna att de lämnade i vredesmod.
Foto: AFP

De ryska representanterna vid klimatmötet i Doha var inte nöjda med det nya klimatavtalet.

Faktum är att de var så missnöjda att de lämnade mötet innan de avslutades.

– Men ordföranden klubbade förslaget ändå, säger Erik Bratthall, pressekreterare hos miljöminister Lena Ek som befinner sig på mötet till DN.se.

Vid 17-tiden svensk tid var det dags för ordföranden för klimatmötet i Doha att klubba igenom förlängningen av klimatavtalet. De 200 delegaterna var äntligen överens om en lösning - en förlängning av Kyotoavtalet till och med 2020.

Men kort innan avtalet klubbades igenom begärde en av Rysslands representanter på plats ordet. När denne inte fick uttala sig kring det nya avtalet innan det klubbades igenom lämnade Rysslands representanter salen i vredesmod, uppger DN.se, som varit i kontakt med milöminister Lena Eks pressekreterare Erik Bratthall som befinner sig på mötet.

Lämnade igen

– Men ordföranden klubbade förslaget ändå och Ryssland har precis lämnat mötet, berättar Erik Bratthall för DN.se.

Men att de ryska representanterna inte fick hålla sina föredraganden innan förslaget klubbades igenom stoppade dem inte. Efter att klubban slagits i bordet höll en av dem två inlägg, innan de båda ryska representanterna lämnade salen medan samtliga övriga delegater satt kvar. Tjugo minuter senare återvände de ryska representanterna men bara för att minuten därefter åter lämna salen - men strax därpå komma tillbaka igen.

Ryssland har tidigare uttalat sig kring sin negativa inställning till en förlängning av Kyotoavtalet. Tillsammans med Japan och Kanada valde man därför att inte underteckna det nya avtalet, vilket gör att Dohaöverenskommelsen nu enbart gäller 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.