Rysslands enorma militärövning utökas nu till Sveriges närområde. Foto: Alexei Nikolsky
Rysslands enorma militärövning utökas nu till Sveriges närområde. Foto: Alexei Nikolsky

Rysslands övning närmar sig Sverige

Publicerad

Ryssland utökar årets största militärövning till Sveriges närområde.

Fjolårets dito innefattade över 155 000 soldater – nu blir den skarpa övningen ännu större.

– Det tyder på att det egentligen är väst som är det intressanta, att det är där det händer någonting, säger Expressens försvarskrönikör Carl Bergqvist.

Rysslands största planerade militärövning i år är den så kallade Center-2015-övningen, där landets centrala militärdistrikt ska testas. Förra årets motsvarighet, East-2014, där det östra distriktet övade, berörde över 155 000 soldater enligt den statliga ryska nyhetstjänsten Sputnik.

– De har fyra militärdistrikt, och det roterar varje år. Ett år övar man ett, nästa år fokuserar man på ett annat, säger Expressens försvarskrönikör Carl Bergqvist.

Men årets övning verkar bli mer än så. Ett uttalande från Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu tyder på att även det västra distriktet kommer vara med i årets övning – och att den sammanfaller med den stora militärövningen Unionsskölden, som görs tillsammans med Vitrysslands försvar mellan den 10 och 16 september.

– Center har alltid varit reserven, som man ska kunna använda i något av de andra, väst, öst eller Kaukasus, säger Carl Bergqvist, som driver försvarsbloggen Wiseman's Wisdoms.

"Väst är det intressanta"

– Det tyder på att det egentligen är väst som är det intressanta, att det är där det händer någonting, och att man ska förstärka det med förbanden som finns i Center.

Västdistriktet, med säte i Sankt Petersburg, löper längst med hela den västra gränsen ner till Ukraina, och innefattar även Kaliningrad. Det placerar årets största militära övning i Sveriges närområde, och i direkt anslutning till både Finland och Baltikum.

– Jag skulle bli förvånad om man inte genomför någon sorts beredskapshöjning i Baltikum, det är så pass nära, säger Carl Bergqvist om närheten.

Skarpa missiler testas

Bland annat har Litauen sen slutet av förra året en snabbinsatsstyrka i försvaret. Att en synlig beredskapshöjning skulle göras i Sverige vågar Vergqvist däremot inte uttala sig om.

– I Sverige vågar jag däremot inte säga. Man har ju koll på vilka övningar som görs, ännu mer så med Ryssland, men det är nog inget som kommer synas i Sverige.

Det som kommer övas är reguljär krigföring, något som innefattar mark-, sjö- och luftstrid. Bland annat kommer skarpa missiler användas, enligt den ryska nyhetsbyrån TASS. Utöver det ryska och vitryska försvaret kommer trupper från NATO-motsvarigheten CSTO:s medlemsstater och OSS-stater delta i Unionsskölden.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag