Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rysslands övning närmar sig Sverige

Rysslands enorma militärövning utökas nu till Sveriges närområde. Foto: Alexei Nikolsky

Ryssland utökar årets största militärövning till Sveriges närområde.

Fjolårets dito innefattade över 155 000 soldater – nu blir den skarpa övningen ännu större.

– Det tyder på att det egentligen är väst som är det intressanta, att det är där det händer någonting, säger Expressens försvarskrönikör Carl Bergqvist.

Rysslands största planerade militärövning i år är den så kallade Center-2015-övningen, där landets centrala militärdistrikt ska testas. Förra årets motsvarighet, East-2014, där det östra distriktet övade, berörde över 155 000 soldater enligt den statliga ryska nyhetstjänsten Sputnik.

– De har fyra militärdistrikt, och det roterar varje år. Ett år övar man ett, nästa år fokuserar man på ett annat, säger Expressens försvarskrönikör Carl Bergqvist.

Men årets övning verkar bli mer än så. Ett uttalande från Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu tyder på att även det västra distriktet kommer vara med i årets övning – och att den sammanfaller med den stora militärövningen Unionsskölden, som görs tillsammans med Vitrysslands försvar mellan den 10 och 16 september.

– Center har alltid varit reserven, som man ska kunna använda i något av de andra, väst, öst eller Kaukasus, säger Carl Bergqvist, som driver försvarsbloggen Wiseman's Wisdoms.

"Väst är det intressanta"

– Det tyder på att det egentligen är väst som är det intressanta, att det är där det händer någonting, och att man ska förstärka det med förbanden som finns i Center.

Västdistriktet, med säte i Sankt Petersburg, löper längst med hela den västra gränsen ner till Ukraina, och innefattar även Kaliningrad. Det placerar årets största militära övning i Sveriges närområde, och i direkt anslutning till både Finland och Baltikum.

– Jag skulle bli förvånad om man inte genomför någon sorts beredskapshöjning i Baltikum, det är så pass nära, säger Carl Bergqvist om närheten.

Skarpa missiler testas

Bland annat har Litauen sen slutet av förra året en snabbinsatsstyrka i försvaret. Att en synlig beredskapshöjning skulle göras i Sverige vågar Vergqvist däremot inte uttala sig om.

– I Sverige vågar jag däremot inte säga. Man har ju koll på vilka övningar som görs, ännu mer så med Ryssland, men det är nog inget som kommer synas i Sverige.

Det som kommer övas är reguljär krigföring, något som innefattar mark-, sjö- och luftstrid. Bland annat kommer skarpa missiler användas, enligt den ryska nyhetsbyrån TASS. Utöver det ryska och vitryska försvaret kommer trupper från NATO-motsvarigheten CSTO:s medlemsstater och OSS-stater delta i Unionsskölden.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!