"Det här är en provokativ signalpolitik", säger försvarsminister Peter Hultqvist. Foto: Sven Lindwall"Det här är en provokativ signalpolitik", säger försvarsminister Peter Hultqvist. Foto: Sven Lindwall
"Det här är en provokativ signalpolitik", säger försvarsminister Peter Hultqvist. Foto: Sven Lindwall
Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev / AP TT NYHETSBYRÅNVladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev / AP TT NYHETSBYRÅN
Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev / AP TT NYHETSBYRÅN

Rysslands nya robotar når delar av Sverige

Publicerad

Ryssland har placerat ut nya avancerade robotar vid Östersjön som har en räckvid över stora delar av Sverige.

Nu kritiserar den svenska regering framflyttningen.

– Det här är en provokativ signalpolitik som inte är bra. Det påverkar alla länder runt Östersjön i negativ mening, säger Peter Hultqvist till Dagens Nyheter

Under fredagen anlände de så kallade Iskander-robotarna till Kaliningrad, den ryska enklaven vid Östersjön, inklämd mellan Polen och Litauen. Robotarna fraktades dit med ett fartyg och eskorterades av stridsflyg.

I Dagens Nyheter säger nu Peter Hultqvist att den svenska regeringen kände till att Ryssland skulle placera robotarna i Kaliningrad, men Sverige reagerar officiellt ändå.

– Det här är en provokativ signalpolitik som inte är bra. Det påverkar alla länder runt Östersjön i negativ mening, säger Peter Hultqvist till Dagens Nyheters Mikael Holmström.

– Utplaceringen av möjliga kärnvapenbärare ger det här en extra dimension. Det är en oroväckande och provokativ signal, säger försvarsministern till DN.

Når 500 kilometer

I Kaliningrad finns i dag äldre robotar som inte når Sverige, men de nya Iskander-robotarna har en möjlig räckvidd över stora delar av landet från Kaliningrad,

De kan nå mål på över 500 kilometers avstånd och skulle kunna användas mot mål i södra Sverige och ändå upp till Stockholmsområdet, skriver Dagens Nyheter.

De äldre robotar som i dag finns i Kaliningrad, som Iskander ska ersätt, når inte Sverige.

"Vill inte spekulera"

Men försvarsminister Peter Hultqvist vill inte svara på om hotet mot Sverige ökar med detta.

– Jag vill inte spekulera om hotbilden. Militär förmåga är en sak, politisk vilja är en annan, säger han till Dagens Nyheter.

Totalförsvarets forskningsinstitut FOI är tydliga med att Ryssland redan har robotar med lång räckvidd. som kan avfyras från bombflyg, fartyg och ubåtar.

Men Iskander innebär att angrepp kan komma från en ny riktning och det blir samtidigt kortare tid för det svenska försvaret att reagera om robotar skulle avfyras mot Sverige.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag