Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rysslands nya robotar når delar av Sverige

"Det här är en provokativ signalpolitik", säger försvarsminister Peter Hultqvist. Foto: Sven Lindwall
Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev / AP TT NYHETSBYRÅN

Ryssland har placerat ut nya avancerade robotar vid Östersjön som har en räckvid över stora delar av Sverige.

Nu kritiserar den svenska regering framflyttningen.

– Det här är en provokativ signalpolitik som inte är bra. Det påverkar alla länder runt Östersjön i negativ mening, säger Peter Hultqvist till Dagens Nyheter

Under fredagen anlände de så kallade Iskander-robotarna till Kaliningrad, den ryska enklaven vid Östersjön, inklämd mellan Polen och Litauen. Robotarna fraktades dit med ett fartyg och eskorterades av stridsflyg.

I Dagens Nyheter säger nu Peter Hultqvist att den svenska regeringen kände till att Ryssland skulle placera robotarna i Kaliningrad, men Sverige reagerar officiellt ändå.

– Det här är en provokativ signalpolitik som inte är bra. Det påverkar alla länder runt Östersjön i negativ mening, säger Peter Hultqvist till Dagens Nyheters Mikael Holmström.

– Utplaceringen av möjliga kärnvapenbärare ger det här en extra dimension. Det är en oroväckande och provokativ signal, säger försvarsministern till DN.

Når 500 kilometer

I Kaliningrad finns i dag äldre robotar som inte når Sverige, men de nya Iskander-robotarna har en möjlig räckvidd över stora delar av landet från Kaliningrad,

De kan nå mål på över 500 kilometers avstånd och skulle kunna användas mot mål i södra Sverige och ändå upp till Stockholmsområdet, skriver Dagens Nyheter.

De äldre robotar som i dag finns i Kaliningrad, som Iskander ska ersätt, når inte Sverige.

"Vill inte spekulera"

Men försvarsminister Peter Hultqvist vill inte svara på om hotet mot Sverige ökar med detta.

– Jag vill inte spekulera om hotbilden. Militär förmåga är en sak, politisk vilja är en annan, säger han till Dagens Nyheter.

Totalförsvarets forskningsinstitut FOI är tydliga med att Ryssland redan har robotar med lång räckvidd. som kan avfyras från bombflyg, fartyg och ubåtar.

Men Iskander innebär att angrepp kan komma från en ny riktning och det blir samtidigt kortare tid för det svenska försvaret att reagera om robotar skulle avfyras mot Sverige.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!