Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rysslands nya drag: Övar missilattacker mot Estland

Putins hämnd: ”Glömmer” presidentens namn
Rysslands president Vladimir Putin
Foto: MIKHAIL METZEL / AP TT NYHETSBYRÅN

Ryssland har genomfört simulerade missilattacker mot estniskt territorium, skriver Iltalehti och hänvisar till Natokällor. 

Något som bekräftas av Kusti Salm som är stabschef för det estniska försvarsministeriet.

Dessutom har ryska helikoptrar flera gånger kränkt de baltiska ländernas luftrum de senaste dagarna. 

Rysslands invasion av Ukraina har pågått i närmare fyra månader och säkerhetsläget kring Östersjön tycks ha försämrats ytterligare. 

Den finska tidningen Iltalehti hänvisar till Natokällor som uppger att Ryssland har genomfört simulerade missilattacker mot flera baltiska länder.  

– Just nu pågår övningar där ryssarna simulerar missilattacker mot estniskt territorium, säger Kusti Salm, stabschef för det estniska försvarsministeriet, till tidningen.

Dessutom har ryska helikoptrar vid flera tillfällen de senaste dagarna kränkt de baltiska ländernas luftrum med helikoptrar.  

– Ryska helikoptrar har begått flera gränsöverträdelser. Det har inte handlat om fartyg fem mil utanför kusten eller långt ifrån med flyg, utan från helikoptrar. Helikoptern flyger inte av misstag över gränsen. Det har varit flera fall de senaste dagarna, säger Kusti Salm till Iltalehti. 

”Tycker inte vi förtjänar självständighet”

Det estniska försvarsministeriet ser allvarligt på den uppkomna situationen även om Kusti Salm säger att det är tryggt att leva i Estland.

– Ryssarna tycker att vi inte förtjänar självständighet. Deras senaste verksamhet och strategiska kommunikation stöder denna slutsats, säger Kusti Salm till Iltalehti.

Övningarna kommer i tidsmässig närhet till Litauens beslut i slutet av förra veckan när de meddelade att de förbjuder transport av varor, som omfattas av EU-sanktioner, genom landet till den ryska exklaven Kaliningrad. Ett beslut som fått Ryssland att se rött.

”Om Litauen inte ser till att godsförsändelserna mellan Kaliningrad och resten av ryska federationen genom Litauen återställs till fullo kommer Ryssland förbehålla sig rättigheten att på alla vis skydda sitt lands intressen”, skrev ryska utrikesdepartementet de i ett uttalande enligt AFP.

Ryssland visar upp fruktade vapensystemet

Iskander” används mot Ukraina • Placerade nära Sverige

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.