Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rysslands missilattack – bröt mot vapenvilan

Ryska missilattacker i nordvästra Syrien.
Ryska SU-25 som använts av den ryska militären i Syrien.
Foto: OLGA BALASHOVA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: TASS / ALEXEI NIKOLSKY/TASS/SIPA USA SIPA USA

BEIRUT. Ryssland trappar upp kriget mot syriska väpnade grupper. 

I morse utfördes minst fyra flygräder mot samhällen utanför staden Hamah i nordvästra Syrien.

För första gången sedan Ryssland och Turkiet tecknade ett avtal om vapenvila i ”avtrappningszonen” i Syrien genomförde ryska attackplan minst fyra räder mot mål i samhällen utanför staden Hamah.  

– Flera missiler exploderade i luften. Det är första gången vi ser något liknande. De kanske använder nya missiler, säger ett vittne i Sahl al-Ghab utanför Hamah till Expressen. 

Ryska och turkiska trupper patrullerar tillsammans i Idlib
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Ryska och turkiska trupper patrullerar tillsammans i Idlib
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

– Ryssland har förstärkt sina baser i Syrien de senaste veckorna. De nya attackerna innebär en direkt upptrappning och man fruktar att regimen på nytt inleder en ny offensiv i de rebellkontrollerade områdena, säger en källa i norra Syrien.  

Enligt Syriska Människorättsobservatoriet, SOHR ska ingen ha skadats i bombningarna.

Det är inte första gången vapenvilan bryts i avtrappninszonen. I mitten av maj attackerade den syriska armén flera baser som tillhör den väpnade gruppen Horas al-Din som tillhör terrornätverket al-Qaida. Horas al-Din, är en av de starka islamistiska grupperingarna i nordvästra Syrien. I den syriska arméns senaste offensiv, i mitten av maj, dödades ett 20-tal medlemmar från Horas al-Din och ett 30-tal syriska soldater, enligt SOHR.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.