Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rysslands kritik mot Sveriges upprustning

Försvarsministern om ökningen av värnpliktiga.
Sverige rustar upp försvaret.Foto: Joel Thungren / Försvarsmakten
Maria Zakharova, talesperson för Rysslands utrikesdepartement.Foto: SERGEI ILNITSKY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Rysslands utrikesdepartement är bekymrat över upprustningen av Sveriges försvar.

I ett uttalande beklagar sig talespersonen Maria Zakharova över ”fobin” mot Ryssland:

– Det kan inte skapa annat än oro.

Regeringen, C och L har genom försvarspropositionen beslutat om en upprustning. Bland annat ska sex regementen återetableras, antalet värnpliktiga utökas och marinen moderniseras med nya fartyg.

Totalt ska försvarsbudgeten utökas från 60 miljarder till runt 89 miljarder kronor år 2025.

– Det är den största procentuella höjningen till det militära försvaret sedan 1950-talet, sa försvarsminister Peter Hultqvist (S) vid en pressträff 15 oktober.

”Påhittade anti-Ryssland fobier”

Men beskedet har inte mottagits väl i Ryssland.

”En sådan skarp ökning i militära omkostnader, vilken är jämförbar, enligt svenska experter, med kalla kriget-eran, kan inte skapa annat än oro”, uppger utrikesdepartementets talesperson, Maria Zakharova, i ett uttalande.

Zakharova menar att upprustningen är ett resultat av påtryckningar från Nato. Hon hävdar att organisationen skapat en bild av ökade spänningar i norra Europa, något hon pekar ut som ”påhittade anti-Ryssland fobier”.

Upprustningen ska, enligt Maria Zakharova, bygga på ett ”alarmistscenario”, där främst Ryssland pekas ut som ett potentiellt hot mot Sveriges säkerhet.

Hultqvist: ”Fake News”

Aftonbladet har pratat med Peter Hultqvist som dementerar att Sverige skulle pressas av Nato. Han tror heller inte att Ryssland på riktigt är oroat över upprustningen.

– Vi ser ju att Ryssland från tid till annan är berett att använda militärmakt för att nå politiska syften och vi ser också dessa fake news- och desinformationskampanjer och andra aktiviteter som bedrivs. Så vi bygger vår strategi utifrån de realiteter som vi kan se, säger han till tidningen.

Se mer

Försvarsministern om ryska kränkningen i september.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.