Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rysslands krav på Magdalena Andersson

Följ senaste nytt i Expressens livesändning.
Rysslands premiärminister Mikhail Misjustin.
Foto: SPUTNIK/ABACA / STELLA PICTURES/ABACA PRESS ABACA
Vladimir Putin.
Foto: GRIGORY SYSOYEV / AP TT NYHETSBYRÅN

Rysslands premiärminister Mikhail Misjustin har vänt sig direkt till Magdalena Andersson med krav på ryskt deltagande i utredningen kring explosionerna på gasledningen Nord Stream. I ett brev som togs emot under torsdagen kräver premiärministern att ryska Gazprom och ryska myndigheter ska engageras i utredningen.

Explosionerna på Östersjön har placerat Sverige i mitten av den globala säkerhetspolitiska krisen. Ryssland har anklagat väst för att ligga bakom sabotagen i svensk och dansk ekonomisk zon och krävt att få tillträde till området för gasläckorna, något som Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist sagt nej till. 

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har tidigare sagt nej till rysk inblandning i den svenska utredningen.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN TT NYHETSBYRÅN

I går kom ett brev till Magdalena Andersson från den ryske premiärministern Mikhail Misjustin. I brevet kräver han att Ryssland får insyn i utredningen - enligt UD. 

”Den 6 oktober inkom ett brev från den ryske premiärministern Mikhail Misjustin till statsminister Magdalena Andersson med begäran om att ryska myndigheter och företaget Gazprom skulle engageras i den svenska utredningen. Brevet bereds för närvarande inom Regeringskansliet.” skriver UD i en kommentar till Expressen.

Redan i förra veckan, efter Putins tal där han anklagade den ”anglosaxiska” världen för ligga bakom attentaten mot gasledningarna, kallade svenska UD upp Rysslands ambassadör för samtal. Då framförde kabinettssekreteraren Sveriges ”starka fördömande av de ryska planerna att annektera de ukrainska regionerna Donetsk, Cherson, Luhansk och Zaporizjzja” enligt UD. 

Under det samtalet kom också frågan kring de misstänkta sabotagen upp. Sverige ska då ha påpekat att det inte ska göras några anklagelser utan bevis och att den svenska brottsutredningen fortfarande pågår. 

Statsminister Magdalena Andersson har inte gått att nå för en kommentar - hennes pressekreterare Darina Agha hänvisar till UD.

Bidens skarpa kärnvapenvarning: ”Armageddon”

USA:s president tog upp spända läget med Ryssland.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.