Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rysslands hotfulla löfte efter Tjeckiens anklagelser

Ryssland reagerar under söndagen med raseri på Tjeckiens anklagelser.
Foto: ALEXEI DRUZHININ / AP TT NYHETSBYRÅN
Tjeckiens utrikesminister Jan Hamacek och premiärminister Andrej Babis, till höger.
Foto: MARTIN DIVISEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ryssland är rasande på Tjeckien efter att landet under lördagen anklagade två ryska spioner för att ligga bakom ett sprängdåd mot en tjeckisk ammunitionsdepå för sju år sedan – och utvisade 18 ryska diplomater. 

Nu lovar Rysslands utrikesministerium att ”tvinga skaparna av denna provokation att till fullo förstå deras ansvar”, rapporterar nyhetsbyrån Reuters

Det var under lördagen som Tjeckien anklagade två ryska spioner, som pekats ut som ansvariga för förgiftningen mot avhoppade spionen Sergej Skripal och hans dotter i Storbritannien 2018, för att även ligga bakom ett sprängdåd i Tjeckien 2014. 

Sprängningen ägde rum i en tjeckisk ammunitionsdepå och två personer miste livet. 

– Det finns välgrundade misstankar om inblandning från den ryska underrättelsetjänsten GRU, sa Tjeckiens premiärminister Andrej Babis under en presskonferens på lördagskvällen. 

Rysslands hotfulla löfte efter anklagelsen

Som en markering valde Tjeckiens att utvisa 18 ryska diplomater. 

Under söndagen kom Rysslands rasande reaktion på anklagelsen. Ryska utrikesministeriet lovar att: ”tvinga skaparna av denna provokation att till fullo förstå deras ansvar i att förstöra grunderna för normala band mellan våra länder”, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. 

Tjeckien har informerat sina Nato-allierade och EU-länder, och utrikesministrar från unionen kommer diskutera frågan under ett möte på måndagen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.