Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rysslands hårda svar – efter Hultqvists besked

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: MIKHAIL METZEL / AP TT NYHETSBYRÅN
Försvarsminister Peter Hultqvist.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Karl XII, målad av Johan David Schwartz 1706.
Foto: Wikicommons

Svenska trupper kan i framtiden träna i Ukraina, enligt försvarsminister Peter Hultqvist.

Nu svarar ryska ambassaden – med en referens till slaget vid Poltava 1709.

”Poltavas ättlingar verkar dock inte ha dragit vederbörliga lärdomar av förflutna strider med Ryssland som redan störtat Sverige från dess stormaktshöjder”, skriver ambassaden på Facebook.

I tisdags sa försvarsminister Peter Hultqvist till Sveriges Radio Ekot att Sverige kan komma att delta i militärövningar i Ukraina, som ligger i konflikt med Ryssland.

Det är de baltiska länderna som föreslagit övningen, efter att rapporter kommit om att Ryssland rustat upp vid gränsen mot Ukraina. 2014 annekterade Ryssland Krimhalvön och östra Ukraina kontrolleras av utbrytarrepubliker som får ryskt stöd.

– Vi ser det som en väldigt viktig del att markera EU:s ambitioner att bidra till säkerheten och suveräniteten för Ukraina, sa han till radion.

Refererar till Karl XII

Nu går den ryska ambassaden till attack mot förslaget – med referenser till Karl XII:s krig mot Ryssland på 1700-talet.

”Vi vill påminna herr Hultqvist om att han inte är den första militära ledaren i Sverige som försöker skrämma Ryssland med makten av sin hjältemodiga armé genom att planera att skicka sina militärer till Ukraina.”, skriver ambassaden på Facebook.

Skärmdump från ryska ambassadens Facebooksida.
Foto: Facebook / Facebook
Den franska målaren Pierre-Denis Martin berömda målning av slaget vid Poltava.
Foto: Heritage/IBL

Vid slaget i Poltava 1709 i nuvarande Ukraina vände den svenska kungens krigslycka och han tvingades till reträtt, vilket setts som ett slut på den svenska stormaktstiden.

”Det moderna Stockholm tycks hålla på att när som helst bita sig i samma tumme.”, skriver ambassaden.

Vill ha dialog

De vill att Hultqvist i stället för dialog med sin ryska motsvarighet för att ”återställa avspänning, förtroende och samarbete i Östersjöregionen”.

Peter Hultqvist vill inte kommentera Facebookinlägget.

– Det finns ingen anledning att kommentera det. Det inlägget får stå från sig självt, hälsar försvarsministern via sin pressekreterare Toni Eriksson.

Den ryska ambassaden har tidigare uttryckt sig konfrontativt mot Sverige och svenska medier. Inför det ryska parlamentsvalet anklagade de svenska tidningar, som rapporterade kritiskt, för att publicera falska nyheter från ”rusofobiska propagandister”.

Valet fördömdes från många håll. Bland annat klassades oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs parti som en extremistorganisation, och OECD skickade inga valobservatörer då de bedömde att de inte kunde göra sitt jobb.

Se något mer:
Bilderna avslöjar Putins planer: ”Möjlig guldgruva”

Rustar militären i Arktis, testar nytt supervapen och vill säkra kontrollen över framtida handelsrutt. Inslaget är från april.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.