Vladimir Putin talade inför samlade toppmilitärer i helgen. Foto: Alexei Druzhinin/AP/TTVladimir Putin talade inför samlade toppmilitärer i helgen. Foto: Alexei Druzhinin/AP/TT
Vladimir Putin talade inför samlade toppmilitärer i helgen. Foto: Alexei Druzhinin/AP/TT
Ryska missiler som avfyrades från en syrisk bas under förra veckan. Foto: AP/TTRyska missiler som avfyrades från en syrisk bas under förra veckan. Foto: AP/TT
Ryska missiler som avfyrades från en syrisk bas under förra veckan. Foto: AP/TT
Runt 4000 soldater från Natoländer deltog i går i en övning i Litauen. Foto: Sean Gallup/GETTY IMAGESRunt 4000 soldater från Natoländer deltog i går i en övning i Litauen. Foto: Sean Gallup/GETTY IMAGES
Runt 4000 soldater från Natoländer deltog i går i en övning i Litauen. Foto: Sean Gallup/GETTY IMAGES

Rysslands försvar:
Putins vaktrobotar

Publicerad

Ryssland biffar upp sin militära närvaro kring Östersjön rejält, med robotar som kan täcka in stora delar av Europa och även Sverige. För att försvara de nya militäranläggningarna sätter Ryssland in nya högteknologiska system:

Varsågod, möt Putins senaste leksaker – vaktrobotarna.

En video som ryska försvarsdepartementet har publicerat på nätet visar hur betongrör på befälhavarens order öppnas för att släppa fram de vapensystem som döljs däri. Systemet är bestyckat med bland annat en granatkastare, enligt ryska medier.

I videon visas även bilder på hur militärerna som har i uppdrag att försvara ryska robotsystem fjärrstyr stridsfordon på larvfötter, fordon som Ryssland utvecklat både för bevakning och för strid.

”Komplexet har förmågan att styra vapen, följa med och slå mot måltavlor i automatiskt och semiautomatiskt läge eftersom den utrustats med elektrooptisk- och radarspaning”, skriver försvarsdepartementet i sitt uttalande.

Putins besked vid mötet

Ryska regeringen har på senaste lyft fram avancerad robotteknik – i detta fall inte sådana robotar som man skjuter utan självstyrande fordon – som ett prioriterat område i Rysslands militära utveckling. I helgen beskrev president Vladimir Putin till samlade toppmilitärer att den satsningen hänger ihop med ett alltmer spänt läge där Ryssland anklagar Nato för att bryta mot överenskommelser.

– Därför vill jag säga än en gång: vi kommer att fortsätta att göra att vi behöver för att försäkra den strategiska maktbalansen, sade Putin vid mötet.

Experterna: Större närvaro vid Östersjön

Ryska trupper i Ryssland.Foto: GETTY IMAGES

Den ryske presidenten tillägger att Ryssland anser att ”försök att förändra eller förstöra” den balansen är ”extremt farliga”.

– Vår uppgift är att effektivt neutralisera alla militära hot mot Rysslands säkerhet, inklusive dem som följer av nyligen utplacerade strategiska robotförsvar, säger han.

Bara häromdagen sade ledande ryska politiker att Ryssland håller på att bygga ut sin militära närvaro kring Östersjön, särskilt i enklaven Kaliningrad, med nya robotar som kan avfyras och nå enda till Sverige.

– Som svar på sådana hot så kommer vi att behöva placera ut ytterligare styrkor, sade Viktor Ozerov, ordförande för försvarsutskottet i det ryska parlamentets överhus.

– Den här förstärkningen innefattar utplacering av S-400 och Iskander-system i Kaliningrad.

Anklagar Nato för förstärkningar

Putin varnade själv i en intervju som sändes tidigare i veckan att Ryssland anser sig ha rätt att slå mot militära robotanläggningar man anser vara ett hot mot Ryssland, en tydlig hänvisning till Natos militära närvaro.

Kreml har sedan länge anklagat just Natos förstärkningar för att vara riktade mot Ryssland, trots att försvarsalliansen hävdar motsatsen.

– Vad ska vi göra? Vi måste ta till motåtgärder, det vill säga, slå med våra robotsystem mot mål som i vår mening börjar hota oss, sade Putin i intervjun.

– Situationen hettar upp.

Washington Post tog fram kartor

Tidningen Washington Post har tagit fram en rad kartor som tydligt visar varför de nya robotarna oroar västländer, särskilt Europeiska sådana. Det handlar om vad Ryssland placerar ut i Kaliningrad, vad de sofistikerade vapnen kan göra och hur långt de når. Här är var det handlar om:

Kalibr – fartygsbaserade kryssningsrobotar

De fartygsbaserade kryssningsrobotarna av varianten Kaliber kan bestyckas med kärnvapen eller vanliga stridsspetsar. De har en lång räckvidd och kan enligt uppgifter en räckvidd som sträcker sig över nästan hela Europa. Ryssland flyttade två robotfartyg med Kalibr-system till Kaliningrad förra månaden.

 

Kalibrs räckvidd.

Bastion: Har använts i kriget i Syrien

Landbaserad kustförsvarsrobotar som Ryssland i oktober placerade i enklaven. Sedan dess har de också använts i kriget i Syrien där Moskva stöder president Bashar al-Assads regim. Robotarna kan användas mot Nato-fartyg i Östersjön.

 

Räckvidden hos Bastion-missilerna.

S-400: Högteknologiskt luftvärn

Rysslands högteknologiska luftvärn som Ryssland har placerat ut i Syrien och på eget territorium. Robotarna han slå mot flyg på hög höjd och lång distans och kan nå flygplan i en stor del av Östersjön.

 

S-400:s räckvidd.

Iskander-M: Kan bestyckas med kärnvapen

De landbaserade robotarna kan bestyckas med kärnvapen och nå Gotland och delar av södra Sverige. Det överensstämmer med avtal som slöts mellan Sovjetunionen och USA.

Iskander-M:s räckvidd.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag