Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rysslands ambassadör: ”Vi kan ta Ukraina på mycket kort tid”

Rysslands ambassadör Viktor Tatarintsev, 67, torgför den officiella ryska linjen om kriget: Det är en speciell militär operation från rysk sida. det är inte krig.
Foto: ROGER TURESSON / DN TT NYHETSBYRÅN
Foto: VYACHESLAV MADIYEVSKYY / SHUTTERSTOCK EDITORIAL_/UKRINFORM/NURPHOTO/IBL

Rysslands ambassadör Viktor Tatarintsev, 67, är segerviss - han räknar fortfarande med en rysk militär seger över Ukraina.

Samtidigt är ryska soldater på vild flykt undan framryckande ukrainska militära enheter.

– Vi vinner. Det ska du anteckna, säger han.

Orden från den ryska statens högste representant i Sverige kommer efter ett hemligt möte på Utrikesdepartementet.

Sent på onsdagseftermiddagen anmälde den ryske ambassadören Viktor Tatarintsev sig i entrén till Arvfurstens palats som är Utrikesdepartements högborg vid Gustav Adolfs torg.

Adressen är en van plats för ambassadören som varit i den anrika byggnaden från 1700-talet upprepade gånger sedan han tillträdde på posten 2014.  

Viktor Tatarintsev är utan tvekan den kanske främste Sverigekännaren som Ryssland och dåvarande Sovjetunionen haft på ambassadörsposten i Stockholm. Redan i början av 1980-talet gjorde han sin första tjänstgöring i Sverige, då som 25-åring med titeln förste ambassadsekreterare och har senare återkommit tre gånger innan han fick sin nuvarande topposition.

I sin egenskap av den ryske presidenten Vladimir Putins man i Sverige har Viktor Tatarintsev vid åtskilliga tillfällen varit kallad till UD för uppläxning. Ibland har det gällt spionutvisningar, vid andra tillfällen svenska politiska markeringar mot Ryssland som han vidareförmedlat till Moskva.

Rysslands ambassad i kvällsmörker.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Den ryska ambassadens verksamhet på Gjörwellsgatan 31 är i dag kringskuren av olika EU-sanktioner, en del kopplade till den ryska invasionen av Krim 2014, andra till det ryska militära överfallet på Ukraina i februari i år och det pågående kriget. Problemen för ambassaden har trappats upp sedan diplomaterna tvingats skicka in 100-tals fakturor till Kommerskollegium för att bevisa att man behöver ta emot mer pengar från Moskva för att klara driften av ambassaden.

– Kommerskollegium är våra bästa vänner, säger Viktor Tatarintsev.

Rysslands ambassadör Viktor Tatarintsev när han intervjuades av Expressens Leif Brännström sedan han kallats till UD i februari 2019 för att ta emot en protest mot rysk busflygning mot ett svenskt signalspaningsplan.

Varken UD eller Viktor Tatarintsev vill uttala sig om detaljerna kring onsdagens hemliga möte.

– UD har vid behov kontakter med den ryska ambassaden. Vi går inte in på detaljer i samtalen, uppger UD:s presskommunikatör Klara Höök.

Viktor Tatarintsev har ända sedan inledningen på kriget i februari varit helt tyst utåt om det ryska anfallskriget och vad som utspelar sig i hans gamla hemland Ukraina där han är uppväxt. Modern var ukrainska och fadern ryss. Föräldrarna ligger i dag begravda i den bombade staden Cherson som invaderats av ryska trupper som nu delvis är på vild flykt eller kapitulerar. Nu bryter han tystnaden.

– Om Ryssland inleder ett riktigt krig så är det slut med Ukraina på mycket kort tid, anser Rysslands ambassadör Viktor Tatarintsev.
Foto: Thomas Karlsson/DN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den ryske ambassadören bekräftar UD- mötet, men är knapphändigt med innehållet.

Du har varit kallad till UD i dag?

– Inte hitkallad. Inbjuden.

Resultatet av mötet?

– Resultatet är alltid positivt när människor träffas och pratas vid. Det är alltid bättre när man inte utesluter någon. Inte begränsar kontakterna.

Du har varit utfrusen på grund av kriget i Ukraina.

– Utfrusen?  Ryssland är inte ett land utan en kontinent. Att frysa ut Ryssland är omöjligt. Omöjligt, glöm inte bort detta.

Kriget i Ukraina pågår, landet förstörs av Ryssland.

– Det är en speciell militär operation från rysk sida. Det är inte krig. Om Ryssland inleder ett riktigt krig så är det slut med Ukraina på mycket kort tid.

Viktor Tatarintsev förnekar att bakgrunden till mötet är en svensk uppläxning av Ryssland.

– Det är inget bråk utan samförstånd.

Viktor Tatarimtsev vill inte höra talas om ett ryskt fiasko i Ukraina, ryska soldater som flyr och Ukraina som slagit tillbaka ryska militära enheter och återtagit delar av landet som Ryssland invaderat.

Hemma i Ryssland börjar lokala politiker kräva att president Vladimir Putin ska ställas inför rätta och inhemska militära experter ifrågasätta kriget.

Viktor Tatarintsev visar inga tecken på någon annan hållning än den officiella som kablas ut från Moskva.

– Vi vinner. Det ska du anteckna, säger han och avbryter den korta intervjun utanför UD med orden:

– Jag måste rusa. Jag måste rapportera hem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.