Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rysslands ambassadör i Turkiet har skjutits

"En man i en svart kostym stod bakom ambassadören, som vi trodde var där som skydd. Sedan sköt han upp i luften, och sköt sedan ambassadören", säger en fotograf som var på plats. Ambassadören Andrei Karlov dödförklarades senare på sjukhus.
Foto: Burhan Ozbilici / AP TT NYHETSBYRÅN
Rysslands ambassadör i Turkiet Andrei Karlov, till höger, håller tal vid fotoutställningen där han senare sköts.
Foto: /Aa/Tt / ANADOLU AJANSI TT NYHETSBYRÅN
Enligt Hurriyet sköts gärningsmannen till döds inne i byggnaden.
Foto: Burhan Ozbilici / AP TT NYHETSBYRÅN
Enligt turkiska Hurriyet News ska angreppet ha skett när Karlov höll ett tal på en fotoutställning i den turkiska huvudstaden. Bilden är tagen innan ambassadören sköts.
Foto: Burhan Ozbilici / AP TT NYHETSBYRÅN

Sex personer har gripits efter att Rysslands ambassadör i Turkiet, Andrei Karlov, sköts till döds i Ankara på måndagen.

Gärningsmannen, den turkiska polisen Mevlut Mert Altintas, skrek "Allahu Akbar" och "hämnd för Aleppo" innan han sköt.

Sedan dödades han själv av polis.

Enligt turkiska Hurriyet News skedde angreppet när Andrei Karlov höll ett tal på en fotoutställning vid centret för modern konst i den turkiska huvudstaden.

Den ryske ambassadören sköts i ryggen och avled vid 17.53, svensk tid, enligt turkiska NTV.

Gärningsmannen är enligt flera medier den turkiska polisen Mevlut Mert Altintas. Han började skjuta i luften och orsakade kaos på utställningen. Besökare sprang i väg i panik.

Kostymklädd man till attack mot Rysslands ambassadör

– En man i en svart kostym stod bakom ambassadören, som vi trodde var där som skydd. Sedan sköt han upp i luften, och sköt sedan ambassadören, säger Hurriyets fotograf Hasim Kilic som var på plats.

En video från attentatet visar hur gärningsmannen håller ett långt tal efter att ha skjutit ambassadören.

– Vi dör i Aleppo, ni dör här, skrek han enligt The Independent.

"En man i en svart kostym stod bakom ambassadören, som vi trodde var där som skydd. Sedan sköt han upp i luften, och sköt sedan ambassadören", säger en fotograf som var på plats.
Foto: Burhan Ozbilici / AP TT NYHETSBYRÅN


https://twitter.com/Hurriyet/status/810881670333288448


En stor polisinsats drog i gång efter attacken och vittnen uppger för turkiska medier att skottlossning hördes inifrån byggnaden. Gärningsmannen sköts till döds – enligt uppgifter i en eldstrid med specialstyrkor från polisen.

Flera anhöriga gripna i Ankara

På tisdagen kom uppgifter från Reuters om att sex personer, alla med en relation till gärningsmannen, har gripits efter dödsskjutningen. Det ska röra sig om släktingar och en rumskamrat.

Reuters skriver att Turkiets president Tayyip Erdogan har pratat med den ryska presidenten Vladimir Putin om dödsskjutningen.

Under måndagskvällen gjorde Erdogan ett uttalande som sändes via CNN Türk.

– Den här attacken är riktad mot den turkiska nationen, genom den ryska representationen i Turkiet, säger Erdogan bland annat.

Putin: Hårdare tag mot terrorn

Vladimir Putin säger:

– Det enda vi kan erbjuda är hårdare tag i kriget mot terrorism. Mördarna kommer att känna det.

Svenska ambassadören i Turkiet, Lars Wahlund, beskriver angreppet som en eskalering av situationen i landet.

Lokalen där Andrei Karlov sköts ihjäl ligger cirka 800 meter från Sveriges ambassad, och mitt emot amerikanska ambassaden.

Sveriges ambassadör bjuden till utställningen

Lars Wahlund var själv bjuden till utställningen där den ryska ambassadören sköts ihjäl.

– Jag beslöt mig för att inte gå. Vi hade jullunch för personalen. Och den var viktig, för det har varit ansträngt här med ett dåd nästan var tredje, fjärde dag här den senaste tiden, säger han.

Enligt Lars Wahlund var fotoutställningen tänkt som ett steg i normaliseringen av relationen mellan Ryssland och Turkiet.

– Putin och Ryssland kommer ju kräva en ordentlig utredning och ursäkt. Men jag tror inte det kommer påverka de ekonomiska förbindelserna. Gasexporten avbröts inte ens när det var som mest frostigt. Men i Syrien kan saker ändras, där kan Turkiet hamna ännu mer i underläge mot Ryssland, som styr luftrummet, säger Lars Wahlund.

Han säger att det verkligt oroande sker inrikespolitiskt, i Turkiet.

– Nu är Turkiet en källa till instabilitet. Det händer för mycket här nu för att man ska känna sig lugn för landets framtid.

Extramöte på svenska ambassaden

Under tisdagen kommer svenska ambassaden ha ett extrainkallat säkerhetsmöte. På svenska ambassaden har säkerheten förstärkts ”betydligt” under de senaste åren, enligt ambassadören.https://twitter.com/agirecudi/status/810899807028080640


Stefan Hedlund är professor vid Centrum för Rysslandsstudier, Uppsala universitet. Attentat mot höga ryska företrädare är inte oväntade med tanke på Rysslands engagemang för den syriska regimen, menar han.

Experten: Det här har Putin tiggt om

– Det här har Putin tiggt om ända sedan Ryssland gick in där. De har varit medvetna om faran och därför försökt hålla sig borta från marken och i stället vara aktiva med flygbombningar.

Han tror att man kan vänta sig officiell rysk kritik mot Turkiet.

– Det kommer att bli oväsen. Varje gång en ambassadör blir skjuten blir hemlandet upprört. Men ryssarna är rationella bakom propagandafasaden. De inser att ingen går att skydda.

Dåliga relationer mellan Turkiet och Ryssland

De rysk-turkiska relationerna nådde ett bottenläge i november i fjol när ett ryskt stridsplan sköts ner av turkisk militär. Då kallade Putin nedskjutningen för "ett knivhugg i ryggen av medbrottslingar till terrorister".

– Vad vi vet om Putin är att han aldrig glömmer och aldrig förlåter. Att det skulle finnas en god relation mellan Putin och Erdogan är bara väldigt ytligt.

UD har i nuläget inte några särskilda riktlinjer till svenskar i området, med anledning av attentatet mot Karlov i Ankara.

Här finns allmän reseinformation för Turkiet, efter det försämrade säkerhetsläget det senaste året.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.