Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ryssland visar upp stridsflyg i jätteövning

Ryska försvarsdepartementet visar i flera videoklipp upp hur landets stridsflyg övar i Europa nära Ukraina. Foto: Ryska försvarsdepartementet
Bild ur ett av videoklippen. Foto: Ryska försvarsdepartementet
Bild ur ett av videoklippen. Foto: Ryska försvarsdepartementet
Bild ur ett av videoklippen. Foto: Ryska försvarsdepartementet
Bild ur ett av videoklippen. Foto: Ryska försvarsdepartementet

Ryska försvarsdepartementet visar i flera videoklipp upp hur landets stridsflyg övar i Europa nära Ukraina. Det under den massiva och oannonserade inspektion som Ryssland just genomfört.

– Särskilt uppmärksamhet bör ägnas åt stridsberedskap, placering av flygförsvarssystem för krigstid och åt flyggruppers beredskap att slå tillbaka aggressionen, sade ryske försvarsministern Sergej Sjojgu när övningen inleddes, enligt statliga nyhetsbyrån Tass.

Totalt deltog uppemot 45 000 man och cirka 1 700 fordon eller annan materiell i inspektionen, enligt ett uttalande på försvarsdepartementets hemsida. I uttalandet beskrivs inspektionen som en succé.

Stridsflyg och flygvärn vad involverade i inspektionen och är nu på väg tillbaka till de vanliga posteringarna, skriver departementet.

Alla måltavlorna i övningen, som föreställt stridsflygplan, kryssningsrobotar och drönare ”möttes och förstördes”. Totalt ska det ha handlat om fler än 150 måltavlor.

”Styrkorna som var involverade uppvisade en hög nivå av stridsträning, och förmåga att säkra luftrummet i de zoner de ansvarar för”, skriver ryska försvarsdepartementet.

Wallström träffar Lavrov

I videobilderna kan man se hur stridsflygplan genomför flygövningar med plan av modell Su-25 och Su-34, inklusive angrepp mot mål.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström kommer den 21 februari att besöka Moskva för möten med sin ryska motpart Sergej Lavrov. Det spända säkerhetsläget kring Östersjön kommer då att vara en av diskussionspunkterna.

Frågan om stridsflyg i regionen har fått en särskilt stor roll, då ryska stridflygplan som har flugit med avslagna transpondrar inte har kunnat upptäckas av civilt flyg. Ryssland anklagar i sin tur Nato-flyg för samma sak.

Läget har orsakat oro för flygsäkerheten och flera länders ledare har flaggat för att någon sorts lösning diskuteras.

Krigar i Syrien

Det ryska stridsflyget har nyligen sett strid i Syrien där Ryssland har ingripit med hård hand till stöd för president Bashar al-Assads regim. Ryssland har av internationella människorättsorganisationer och politiker kritiserats för skoningslösa flygräder mot framför allt staden Aleppo.

Ryssland har å sin sida slagit ifrån sig kritiken med att man bekämpar terrorister, och framhållit att samma människorättsgrupper ignorerar USA-ledda flygbombningar i irakiska Mosul.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!