Den ryska robottillverkaren Makajev visar upp nya RS-28 Sarmat. Foto: Skärmdump MakajevDen ryska robottillverkaren Makajev visar upp nya RS-28 Sarmat. Foto: Skärmdump Makajev
Den ryska robottillverkaren Makajev visar upp nya RS-28 Sarmat. Foto: Skärmdump Makajev
Den ryska satsningen får världen ännu mer oroad. Foto: Alexei Druzhinin / AP/ TTDen ryska satsningen får världen ännu mer oroad. Foto: Alexei Druzhinin / AP/ TT
Den ryska satsningen får världen ännu mer oroad. Foto: Alexei Druzhinin / AP/ TT

Ryssland visar upp kärnvapenmusklerna

Publicerad

Världens största interkontinentala robot med potential att nära på utplåna delstaten New York i ett enda svep.

Så beskrivs med oro den nya ryska ”superroboten” RS-28 Sarmat sedan de första bilderna på vapnet tidigare i veckan offentliggjordes.

Det är den ryska robottillverkaren Makajev som på sin sajt visat upp jätteroboten som enligt uppgift kommer att väga minst 100 ton med förmågan att bära tio ton stridsspetsar. Sarmat-roboten uppges ha en räckvidd på 1 100 mil, enligt statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

”Det kommande strategiska robotsystemet utvecklas för att trovärdigt och effektivt leva upp till målen om kärnvapensavskräckande hos Rysslands strategiska styrkor”, lyder uttalandet från företaget.

Sarmat-roboten utvecklas för att ersätta RS-36M-robotarna som Nato kallar ”Satan”.

Upphov till stora rubriker

I det allt mer spända säkerhetspolitiska läget, där förhållandet mellan Ryssland och västländer blivit sämre än någon annan gång sedan Kalla kriget, så har jätteroboten väckt oro. Den har också gett upphov till stora rubriker i internationella medier.

Att Ryssland bara under den senaste månaden förstärkt sin potentiella kärnvapenkapacitet kring Östersjön både med så kallade Iskander-robotar och med robotbestyckade korvetter har ytterligare spätt på den oron. Inte minst i Sverige och länderna i Baltikum.

Kapprustning pågår

Ryska kanalen Zvezda som drivs av försvarsdepartementet här har i sin tur varnat att ”schizofrena i USA vässar sina kärnvapen med sikte på Moskva”. Tidigare i månaden inledde Ryssland en stor övning utifrån ett krigsscenario där Ryssland angrips med kärnvapen eller andra massförstörelsevapen.

Många bedömare beskriver en kapprustning och framför allt skarpa vapenskramlande signaler. Samtidigt så har Ryssland, USA och andra länder sedan lång tid redan haft kapaciteten att förinta världen flera gånger om. Dessutom är det inte säkert att roboten – om den används – kommer att bestyckas med kärnspetsar och enligt en del bedömare är konventionella krigsspetsar mer sannolika.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag