Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryssland visar upp falskt svenskt brev

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Rysk tv visar upp ett falskt brev skrivet på den svenska regeringens brevpapper, rapporterar SvD.

Enligt experter kan det vara avsiktlig desinformation som ska visa att Sverige stödjer Ukrainas intressen.

Ett brev som ser ut att vara undertecknat av chefsåklagare Tora Holst vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm förekommer just nu i rysk tv, skriver Svenska Dagbladet. Det visas också på amerikanska CNN:s avdelning för medborgarjournalistik.

Brevet är adresserat till Oleksiy Pokotylo, titulerad "chef för avdelningen för nationell säkerhet och försvarsangelägenheter" i Ukraina. Och Tora Holst svarar på vad som verkar vara en fråga till justitieminister Morgan Johansson från de ukrainska myndigheterna.

Konfidentiellt

”Tyvärr, svenska justitiedepartementet kan inte infria din förfrågan /…/ och avsluta utredningen av en svensk medborgare som misstänks för krigsförbrytelser i Ukraina eftersom obestridliga bevis för hans skuld finns tillgängliga för oss”, skriver Holst enligt SvD:s översättning av brevet som är skrivet på engelska.

Chefsåklagaren försäkrar i brevet att Sverige ska behandla all information som hotar Ukrainas nationella intressen "konfidentiellt" och att alla domstolsförhandlingar ska ske bakom "lyckta dörrar" i ärendet - som av allt att döma rör en utredning av en svensk som misstänks ha begått krigsbrott i Ukraina.

Inte skrivit

Tora Holst säger till SvD att hon aldrig har skrivit något sådant brev. Och att hon aldrig skulle skriva på regeringskansliets brevpapper utan använda åklagarmyndighetens. Hon har bett myndighetens säkerhetsansvarige att utreda vem som kan ligga bakom brevet - och myndigheten ska också be CNN ta bort brevet.

Hon tror att bakgrunden är Internationella åklagarkammarens utredning av en "Sverigebaserad person" som misstänks för krigsbrott i Ukraina.

– Vi har en utredning om detta. Men ingenting i det här brevet har jag medverkat till på något sätt. Vi har nästan inte lämnat ut någon information om utredningen alls så det kan inte föranleda det här. Det är någon som broderat vidare av okänd anledning, säger Tora Holst till SvD.

Koppla till Ukraina

Enligt experter kan syftet med det här brevet - liksom ett förfalskat brev från försvarsminister Peter Hultqvist i februari i år - vara ett ryskt försök att koppla samman Sverige och Ukraina.

– Det är uppenbart ett dokument med syfte misskreditera Sverige och Ukraina och samtidigt länka samman de två länderna ... Det kan också sättas i perspektivet att Ryssland nu säger att ett svenskt Nato-medlemskap skulle leda till ”nödvändiga motåtgärder” från Ryssland, säger Björn Palmertz, senioranalytiker på Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan, till SvD.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.