Ryssland: Vi har tagit över stålverket i Azovstal i Mariupol

Läkaren Taira dokumenterade kampen i Mariupol med kroppskamera – tog emot skadade ryska soldater.
Stålverket Azovstal har länge varit Ukrainas sista utpost i hamnstaden Mariupol. Nu uppger Ryssland att landet tagit kontroll över byggnaden och dess underjordiska tunnelnät.
Foto: ALEXEI ALEXANDROV / AP TT NYHETSBYRÅN
Ukrainska militärer på en buss efter att ha evakuerats från Azovstal.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Rök stiger från de hårda striderna inne i stålverket.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Ukrainska militärer på en buss från Mariupol.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

I flera månader har intensiva strider pågått vid stålverket Azovstal i Mariupol.

Nu uppger ryska myndigheter att landets styrkor tagit över stålverket efter att de sista kvarvarande ukrainska soldaterna kapitulerat, skriver The Guardian.

Beskedet kom kort efter att Ukrainas ledning uppmanat sina styrkor att lämna Azovstal.

Hamnstaden Mariupol i östra Ukraina har länge pekats ut som ett av de viktigaste målen för Ryssland i kriget. Dels för att stärka den ryska dominansen i östra Ukraina och dels för att upprätta en brygga mellan Ryssland och den annekterade Krimhalvön i södra Ukraina.

Nu uppger ryska försvarsdepartementet att landets styrkor ”befriat” och tagit kontrollen över Mariupols stålverk Azovstal som länge varit Ukrainas sista utpost i staden.

”De underjordiska strukturer där militanta gömt sig står nu under full kontroll av Rysslands beväpnade styrkor”, uppger departementet i ett uttalande enligt The Guardian.

Ukraina har ännu inte bekräftat uppgifterna om att alla ukrainska soldater lämnat stålverket.

Uppmanades att lämna

Rysslands besked kom dock kort efter att Ukrainas president Zelenskyj uppmanat soldaterna i Azovstal att sätta sig själva i säkerhet.

– Den högre militära ledningen har gett order om att rädda livet på soldaterna i vår garnison och sluta försvara staden, säger Denys Prokopenko, ledaren för ukrainska Azov-bataljonen, i en video på Telegram, enligt The Guardian.

– Jag hoppas nu att familjerna och hela Ukraina snart kommer att kunna begrava sina kämpar med heder.

Ryssland uppger att mer än 900 ukrainska soldater tillfångatagits under striderna och att de förts till en fängelsekoloni på ryskt territorium.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov har uppgett att de tillfångatagna soldaterna kommer att behandlas i enlighet med internationella regler gällande krigsfångar.

Här spränger ryska missilen kulturhuset i Charkiv

Zelenskyj: "Snälla, titta".

Ukrainsk specialstyrka smyger in på ryskkontrollerad mark

Placerar ut bomb i specialoperation • Ryskt bakslag

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.