Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryssland: Vi har förlorat inflytandet

Ryssland hävdar att man inte längre har någon chans att påverka de pro-ryska separatisterna.
Foto: Marko Djurica/Reuters

Ryssland har förlorat sitt inflytande över separatisterna i östra Ukraina. Det säger Vladimir Putins talesman Dimitrij Peskov.

Samtidigt fortsätter striderna i området.

Enligt chefen för den ukrainska antiterroristenheten pågår just nu, vid lunchtid på lördagen, häftiga strider i den östliga staden Kramatorsk, söder om separatisternas starka fäste Slovjansk, rapporterar Reuters. Några rapporter om skadade eller döda finns ännu inte från Kramatorsk, men de ukrainska styrkorna ska ha återtagit säkerhetstjänstens högkvarter, uppger inrikesdepartementet i Kiev.

I Slovjansk ska också hårda strider ha utkämpats mellan separatister och ukrainska syrkor. AFP:s reporter på plats vittnar om en eldstrid med automatvapen där åtminstone en man dödades och en sårades mycket allvarligt, troligen dödligt enligt reporterns bedömning.

"Går inte att kontrollera"

Det går inte längre att kontrollera de pro-ryska separatisterna i östra Ukraina från Moskva, hävdar den ryska ledningen.

- Från och med nu har Ryssland i praktiken förlorat allt inflytande över dessa människor, säger Rysslands president Putins talesman Dimitrij Peskov och skyller på den ukrainska offensiven.

- Det är omöjligt att övertyga dem om att lägga ned sina vapen när det föreligger ett direkt hot mot deras liv, säger han.

Ber om hjälp

Han påstod också att tusentals personer i landsändan, där en stor del av befolkningen är ryskspråkig, vänt sig till Moskva med begäran om hjälp.

- En överväldigande majoritet av befolkningen kräver bokstavligt talat Rysslands aktiva hjälp.

På frågan om hur Ryssland kommer agera med anledning av den ukrainska offensiven mot separatisterna de senaste dagarna svarar han att han helt enkelt inte vet.

- Det är en helt ny situation för oss.

Dimitij Peskov kommenterade även brandattacken och gatustriderna i staden Odessa i går, då över 40 människor dödades. Enligt talesmannen är detta ett bevis på att regimen i Kiev underblåser extrem nationalism.

- De står med blod upp till armbågarna, säger Peskov.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.