Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ryssland: Vi bygger nya missiler

Sergei Shoigu och Vladimir Putin. Foto: ALEXANDER NEMENOV / AP TT NYHETSBYRÅN
En ny typ av distansrobot som Ryssland demonstrerade på en pressvisning den 23 januari i år. Roboten ska inte bryta mot INF-avtalet, enligt Ryssland. Foto: SERGEI CHIRIKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ryska försvarsministern meddelar att landet ska börja utveckla nya medeldistansrobotar, som tidigare inte varit tillåtna enligt INF-avtalet. 

Det kan leda till en ny tid av kapprustning enligt experter, rapporterar AFP.

Rysslands försvarsminister Sergei Shoigu meddelar under tisdagen att landet ska utveckla nya missilsystem, så kallade medeldistansrobotar, inom de kommande två åren, enligt AFP.

Anledningen är det avbrutna INF-avtalet med USA.  

President Donald Trump sa i fredags att han saknar förtroende för Ryssland i frågan och att landet kommer dra sig ur avtalet inom sex månader. Det var inte första gången som Ryssland fått liknande anklagelser, de har också kommit från tidigare president Barack Obama. 

Kan leda till nytt race

I lördags kom samma besked från Ryssland och president Vladimir Putin, att de lämnar avtalet och vill börja se över nya vapen som tidigare inte varit tillåtna. 

Många analytiker befarar att en ny kapprustning kommer sätta i gång om länderna lämnar avtalet. 

I ett möte i onsdags med ryska myndigheter meddelade den ryske försvarsministern att Ryssland nu ska börja utveckla nya missiler inom de två kommande åren.

Ryssland vill ha dem på land

Försvarsminister Sergei Shoigu sade efter mötet att man främst kommer att fokusera på att utveckla landbaserade medeldistansmissiler, enligt AFP.

Enligt AFP har president Putin sagt i lördags att Ryssland inte kommer ställa sådana medeldistansrobotar inom Europa ”eller andra sådana områden”, förutsatt att inte USA gör det samma enligt AFP. 

– Vi måste förbereda oss på en värld utan INF-pakten, har Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg tidigare sagt. 

INF-avtalet - vad är det?

INF-avtalet (Intermediate-Range Nuclear Forces; officiellt: Avtalet mellan USA och Sovjetunionen om att avskaffa medel- och kortdistansrobotar) är ett avtal slutet den 8 december 1987 i Washington D.C., verkställt 1991, mellan Sovjetunionen och USA om kärnvapennedrustning genom att avskaffa medeldistansrobotar. Avtalet ses ibland som början till slutet på kalla kriget. De robotar som avsågs var landbaserade robotar med 500 km till 5 500 km räckvidd.