Vladimir Putins Ryssland avbryter bombningarna mot de syriska rebellgrupper som omfattas av vapenvilan. Foto: EPA/TTVladimir Putins Ryssland avbryter bombningarna mot de syriska rebellgrupper som omfattas av vapenvilan. Foto: EPA/TT
Vladimir Putins Ryssland avbryter bombningarna mot de syriska rebellgrupper som omfattas av vapenvilan. Foto: EPA/TT
FN:s sändebud Staffan de Mistura. Foto: Martial Trezzini/APFN:s sändebud Staffan de Mistura. Foto: Martial Trezzini/AP
FN:s sändebud Staffan de Mistura. Foto: Martial Trezzini/AP
Ett ryskt Su-24 lyfter från en flygbas i Syrien. Arkivbild. Foto: Vladimir Isachenkov/APEtt ryskt Su-24 lyfter från en flygbas i Syrien. Arkivbild. Foto: Vladimir Isachenkov/AP
Ett ryskt Su-24 lyfter från en flygbas i Syrien. Arkivbild.  Foto: Vladimir Isachenkov/AP

Ryssland: Vi avbryter bombningar i Syrien

Publicerad

Den första större vapenvilan i det syriska inbördeskriget trädde i kraft i natt.

Eld upphöret ska vara i två veckor och Ryssland uppger att flyganfallen avslutats i de områden där väpnade grupper begärt eld upphör.

Trots vapenvilan har två personer dött under lördagen när en bilbomb detonerade.

Vapenvilan i Syrien trädde i kraft vid tolvslaget lokal tid, natten till lördagen, och är det första större eld upphöret i inbördeskriget. Vapenvilan ska vara i två veckor och förhandlades fram av bland andra Ryssland och USA.

I vapenvilan inkluderas den syriska regimen och 97 olika rebellgrupper. Nusrafronten och IS inkluderas inte i eld upphöret.

USA:s president Barack Obama varnade såväl den syriska regimen som Ryssland om att "världen kommer se på" under eld upphöret och de kommande dagarna som han anser avgörande, skriver BBC.

Bilbomb – bara timmar efter

Under lördagsmorgonen exploderade en bilbomb i den syriska staden Salamiyeh – bara timmar efter att vapenvilan trätt i kraft, rapporterade syriska statstelevisionen. Två personer dog och flera skadades, enligt nyhetsbyrån AP. Ingen grupp har tagit på sig dådet än.

Enligt The Syrian Observatory for Human Rights hördes skottlossning i Aleppo under lördagen, men i övrigt rapporteras det om att det har varit lugnt i landet sedan vapenvilan trädde i kraft.

Trots beslutet om vapenvilan har Ryssland sagt att de kommer att fortsätta bomba IS, Nusrafronten och andra extremistgrupper. Under fredagen, innan vapenvilan infördes, kom det rapporter om ett intensifierat ryskt bombande. Ryssland har vid flera tillfällen anklagats för att även rikta sina attacker mot rebellgrupper som strider mot Assads regim, men under lördagen uppgav rysk militär att flyganfallen avslutats i de områden där väpnade grupper begärt eld upphör.

Vill komma åt utsatta områden

FN:s särskilda sändebud för Syrien, Staffan de Mistura har sagt att fredsförhandlingarna kommer att återupptas den 7 mars, ifall eld upphöret "i stort sett håller". Han påpekade dock, enligt BBC, att det inte råder något tvivel om att det kommer finnas försök för att undergräva vapenvilan.

Ett av de främsta syftena med vapenvilan är att hjälporganisationer ska kunna transportera förnödenheter till de mest utsatta områdena. FN har listat runt 30 olika områden som de anser vara i stort behov av hjälp. Bland områden finns staden Deir al-Zour, som är belägrat av IS, och landsbygden väst och öst om Aleppo.

Miljoner människor har tvingats på flykt och över 250 000 människor har dödats i det syriska inbördeskriget som rasat i nästan fem år.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag