Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ryssland varnar USA för insats i Syrien

Foto: Reuters

FN-experter ska i dag besöka den plats i Damaskus där kemiska stridsmedel tros ha dödat flera hundra i onsdags.

Men nu varnar Rysslands utrikesminister USA för att blanda sig i konflikten, rapporterar CNN.

Rysslands utrikesminister, Sergej Lavrov, skickade under måndagen en varning till USA och dess allierade. I rysk tv avrådde han USA från att blanda sig i konflikten i Syrien och att de i stället ska invänta FN:s utredning. 

Utrikesdepartementet sa även att USA inte ska "göra samma tragiska misstag som tidigare" och att landet inte ens ska fundera på att gå in militärt utan stöd av säkerhetsrådet, rapporterar CNN.

Med tidigare misstag syftade man på USA:s intåg i Irak, och Ryssland menar att följderna i Syrien kan bli lika allvarliga. 

Även Syriens president Bashar al-Assad varnar USA för att en eventuell militär intervention kommer att misslyckas.

- Misslyckande väntar USA som i alla tidigare krig det gett sig in i, från Vietnam till i dag, säger han till den ryska dagstidningen Izvestija.

al-Assad avfärdar anklagelserna om att regimen utfört en kemvapenattack med argumentet att det går emot sunt förnuft då det finns risk att de egna styrkorna stryker med.

- Skulle någon stat använda kemiska stridsmedel eller andra massförstörelsevapen på en plats där de egna styrkorna är stationerade?

Svårt att undvika

Militärstrategen Stefan Ring menar dock att det i princip är omöjligt för USA att undvika att på något sätt ge sig in i konflikten. 

- Vi får inte glömma bort att Obama tidigare sagt att användningen av kemiska stridsmedel är en sorts röd linje, träder man över den kommer det att hända saker. I den kontexten måste nu Obama visa att man är beredd att vidta någon form av ingripande, säger han i SVT:s "Gomorron Sverige".

I sådana fall tror han inte att det skulle handla om soldater på marken, utan snarare kryssningsrobotar.

- En kort, intensiv markering, säger Stefan Ring.

"Varje timme räknas"

I går gav Syrien efter för internationella påtryckningar och gav klartecken till att FN:s experter får komma in i landet. På måndagsförmiddagen uppgav vittnen för nyhetsbyrån Reuters att FN-följet gett sig av mot platsen för den misstänkta attacken, skriver TT.

Men risken är stor att alla bevis förstörts under regimens bombardemang och USA och dess allierade ser fördröjningen som ännu ett tecken på att det är regimen som är skyldig.

Det råder "mycket lite tvekan" om detta, sade USA:s utrikesminister John Kerry i samtal med kollegor.

FN-chefen Ban Ki-Moon sade att det inte finns någon tid att förlora när det gäller att utreda den påstådda kemvapenattacken.

– Varje timme räknas. Vi har inte råd med fler förseningar, sade Ban till journalister under ett besök i Sydkorea.

Storbritanniens utrikesminister William Hague sade att det är stor risk att bevismaterial har förstörts under de senaste dagarnas artilleribeskjutning.

Medan västländerna allt tydligare pekade ut den syriska regimen som skyldig så varnade Ryssland, en av president Bashar al-Assads få allierade, för förhastade slutsatser och antydde att rebellerna kan ha legat bakom.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.