Ryssland utvisar två svenska diplomater

Foto: NILS PETTER NILSSON
Sveriges utrikesminister Margot Wallström.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: DMITRY AZAROV / KOMMERSANT PHOTO / POLARIS POLARIS IMAGES

Ryssland utvisar två svenska diplomater. Detta som svar på att Sverige har nekat ryska ansökningar om diplomatvisering för nya diplomater i Sverige.

UD bekräftar att två diplomater har ombetts lämna landet.

– Vi beklagar det ryska beskedet från UD:s sida, säger presschef Patric Nilsson på UD. 

Två svenska diplomater utvisas från Ryssland. Det bekräftar Utrikesdepartementets presschef Patric Nilsson för Expressen. 

– Två svenska diplomater har ombetts lämna Ryssland.

Beslutet är den ryska hämnden för den senaste tidens diplomatiska besked i relationen mellan Sverige och Ryssland. 

– Sverige har tidigare lämnat besked om att en rysk diplomat inte fått sin visering förlängd, sedan har vi lämnat nekande besked till ryska ansökningar om diplomatvisering. Det som har hänt är att Ryssland har svarat genom att två svenska diplomater ombetts lämna Ryssland, säger Patric Nilsson.

UD beklagar Rysslands agerande. 

– Vi beklagar det ryska beskedet från UD:s sida. 

”Ryssland har svarat”

I februari greps en svensk 45-årig flerbarnspappa på en restaurang i centrala Stockholm där han åt middag med den ryske diplomaten Jevgenij Umerenko. Bakom gripandet låg en lång tids spaningsarbete av Säpo som resulterat i misstankarna att Umerenko är en rysk underrättelseofficer som verkat i Sverige och värvat den svenska pappan. 

Formellt arbetade Umerenko som en av ambassadören Viktor Tatarintsevs närmaste medarbetare – men Säpo misstänker att han i själva verket var Sverigechef för den ryska underrättelsetjänsten SVR.

I februari slog Säpo till mot ambassadrådet Jevgenij Umerenko som man misstänker har verkat som Sverigechef för den ryska underrättelsetjänsten.

Umerenko fördes under ingripandet bak i restaurangen tillsammans med Säpo-styrkan, men på grund av hans diplomatiska immunitet kunde han inte gripas. Efter 30 minuter skyndade han ut från restaurangen – och försvann. Länge var det oklart var Umerenko befann sig, uppgifter pekade på att han åkt till Moskva dagen efter händelsen, men dessa visade sig vara falska. 

I stället hade Umerenko efter två veckor fortfarande inte lämnat Sverige, vilket fick regeringen att utöva påtryckningar mot Ryssland genom att kalla upp ambassadören till UD.

– Jag är förvånad att den individen som vi anser är inblandad i det här brottet inte har lämnat landet, kommenterade Säpo-chefen Klas Friberg händelsen då.

Lämnade landet i mars

I slutet av mars kom beskedet att den ryska ambassaden hade signerat ett brev till UD där man uppgav att Umerenko och hans fru till slut hade lämnat landet. 

Efter detta har Ryssland ansökt om att få placera nya diplomater i Sverige – men Sverige har alltså nekat ansökningarna om de nya diplomatviseringarna. 

Patric Nilsson vill inte ge några kommentarer om hur UD nu går vidare i situationen.

– Vi kommenterar inte mer i nuläget. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.