Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryssland utvisar svenske diplomaten Kalle Kniivilä

Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN

Ryssland utvisar den svenska diplomaten och journalisten Kalle Kniivilä.

Det ryska beslutet är en direkt påföljd av att Sverige nyligen nekat visum till två ryska diplomater, för att de enligt uppgifter till Expressen har underrättelsebakgrund.

– UD beklagar det ryska beskedet, säger UD:s presschef Patric Nilsson, som bekräftar att en svensk diplomat ombetts lämna Moskva.

Den svenska journalisten Kalle Kniivilä, som är pressattaché på Sveriges ambassad i Moskva, utvisas från Ryssland. Beslutet är vedergällning för att svenska utrikesdepartementet nekat diplomatvisum till två ryska medborgare.

– UD har på goda grunder gett nekandebesked om två ryska ansökningar om diplomatiska viseringar. Ryssland har då svarat genom att en diplomat vid svenska ambassaden i Moskva har ombetts att lämna Ryssland, säger Patric Nilsson, presschef på UD.

UD vill inte bekräfta att Kalle Kniivilä är den utvisade diplomaten:

– Jag kan inte bekräfta det, jag kommer inte gå in på namn. Det gör vi aldrig, säger Patric Nilsson.

Bakgrund inom rysk underrättelsetjänst

Enligt uppgifter till Expressen är anledningen till att de ryska diplomaterna nekats visum i Sverige, att de har bakgrund inom rysk underrättelsetjänst.

Patric Nilsson på UD vill inte kommentera uppgifterna.

Innan Kalle Kniivilä blev pressattaché på svenska ambassaden i Moskva har han bland annat arbetat som utrikesredaktör på Sydsvenska dagbladet.

Knivilää har även skrivit fyra böcker om Ryssland, däribland ”Putins folk”, om Vladimir Putins anhängare, samt ”Krim tillhör oss” om den ryska annekteringen av Krimhalvön 2015. Han har även varit Moskvakorrespondent för den finska tidningen Kansan Uutiset.

Expressen söker Kalle Kniivilä.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.