Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ryssland utvisar svensk diplomat

Utrikesminister Margot Wallström.
Foto: SÖREN ANDERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: ALEXEI DRUZHININ / AP TT NYHETSBYRÅN

Ryssland utvisar en svensk diplomat som ett svar på den svenska utvisningen av en rysk diplomat.

– Vi fick besked i dag att en svensk diplomat ska utvisas från Ryssland som svar på att vi utvisade en rysk diplomat tidigare i veckan, säger Lina Eidmark vid UD:s pressjour.

Sedan i måndags har över 150 ryssar från 27 länder – varav 60 från USA – utvisats. USA stänger även ett ryskt konsulat. Från Sverige har en rysk diplomat utvisats

I går svarade Ryssland med att 150 diplomater – varav 60 från USA – utvisas och att USA:s konsulat i Sankt Petersburg stängs. Bland annat utvisas en diplomat från Sverige.

– Vi beskedet i dag vid lunchtid. Vår andreman kallades upp till ryska UD då och fick beskedet. Det är beklagligt men inte oväntat att Ryssland väljer att svara på det här sättet, i stället för att koncentrera sig på att besvara de frågor som har ställts från Storbritannien, säger Lina Eidmark vid UD:s pressjour.

Bakgrunden är nervgasattacken mot en rysk ex-spion, Sergei Skripal och hans dotter Julia, den 4 mars i brittiska Salisbury.
Julia Skripal.
Bakgrunden är nervgasattacken mot en rysk ex-spion, Sergei Skripal och hans dotter Julia, den 4 mars i brittiska Salisbury.
Foto: WILL OLIVER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Orsak: Nervgasattacken i brittiska Salisbury

Det är oklart om den svenska diplomaten som utvisas jobbar i Moskva eller Sankt Petersburg.

– Vi har diplomater både i Moskva och Sankt Petersburg så jag vet faktiskt inte var det gäller. Jag har inte heller några uppgifter i nuläget när personen behöver lämna eller vilken tidsfrist som finns. Vi står fast vid vår solidaritet med Storbritannien, säger Lina Eidmark. 

Bakgrunden är nervgasattacken mot en rysk ex-spion och hans dotter den 4 mars i brittiska Salisbury. Storbritannien, USA, Kanada, Australien och ett antal europeiska länder anklagar Ryssland för att ligga bakom attacken.

Tidigare i mars meddelade Storbritannien att 23 ryska diplomater utvisas. Moskva svarade då med att utvisa lika många brittiska diplomater.

– Det finns inga andra förklaringar än att det skulle vara Ryssland som ligger bakom det här. Tills vi har fått svar på frågorna som Storbritannien har ställt så menar vi att det är viktigt att vi markerar, sa utrikesminister Margot Wallström (S) i måndags.

Rysslands Sverigeambassadör Viktor Tatarintsev.
Foto: ROGER TURESSON / DN / TT / DN TT NYHETSBYRÅN

Ryssland har förnekat all inblandning i nervgasattacken

Ryssland har förnekat all inblandning i nervgasattacken. Maria Zacharova, talesperson för ryska UD, har i en intervju med statliga Rossiya 24 kallat utvisningarna för en ”russofobisk kampanj”. 

– Att vidta sådana här åtgärder bara för att visa så kallad solidaritet duger inte tycker jag i diplomatiskt umgänge. Man måste ha bevismaterial, man måste ha bra belägg för att fatta sådana här allvarliga beslut. Det kommer svarsåtgärder. Ryssland kommer alltid svara på ett respektive sätt, sa Rysslands Sverigeambassadör Viktor Tatarintsev.

På långfredagen sa Kremls talesperson Dmitry Peskov till CNN att man var ”tvingade” att utvisa de amerikanska diplomaterna som svar på USA men att man vill ha goda relationer. Enligt AFP kallades även totalt nio ambassadörer från en rad länder upp under fredagen till ryska utrikesdepartementet.


Detta har hänt

* Den 4 mars hittas Sergej Skripal – tidigare rysk dubbelagent och dömd till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritannien – och hans dotter Julia förgiftade på en parkbänk i brittiska Salisbury. De vårdas sedan dess på sjukhus. 

* Storbritanniens premiärminister Theresa May har sagt att prover från platsen visar spår från ett nervgift av en sort som utvecklades i Sovjetunionen. May anklagar Ryssland för att ligga bakom attacken och kräver att ryssarna redogör för sitt arbete med nervgiftet novitjok inför Organisationen för förbudet av kemiska vapen OPCW innan tidsfristen löper ut. 

* Brittiska regeringen skriver i ett uttalande: ”Rysslands förflutna som ansvariga för statsstödda mord och vårt förmodande att Ryssland ser vissa av sina avhoppare som legitima måltavlor att döda” gör att det är ”högst sannolikt” att Ryssland är ansvarig och att ”det inte finns någon alternativ trovärdig förklaring”. Ytterligare bevis har inte lagts fram, åtminstone inte offentligt.

* Ryssland svarar inte på britternas krav i utsatt tid och Storbritannien utvisar 23 ryska diplomater. 

* Ryssland tillbakavisar anklagelserna. Enligt ryska utrikesdepartementet tyder omständigheter i fallet på att brittiska underrättelsetjänsten är inblandad. Även brittiske oppositionsledaren Jeremy Corbyn menar att bevisen inte räcker för att anklaga Ryssland.

* OPCW undersöker nu den giftiga substansen och väntas ge svar om några veckor.

Källa: TT, SVT, Yle.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.