Ryssland utropar kontroll över Luhansk – Ukraina dementerar

Försvarsminister Sergej Sjojgu ska ha informerat president Putin om saken, enligt nyhetsbyrån.
Ryssland hävdar att de har tagit ”fullständig kontroll” över Luhansk-regionen samt staden Lysytjansk i östra Ukraina.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Ukrainska styrkor i Luhansk-regionen.
Foto: OLEKSANDR RATUSHNIAK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ryssland hävdar att de har tagit ”fullständig kontroll” över Luhansk-regionen samt staden Lysytjansk i östra Ukraina, rapporterar Reuters.

Försvarsminister Sergej Sjojgu ska ha informerat president Putin om saken, enligt nyhetsbyrån. 

Ukraina hävdar däremot att varken staden eller regionen fallit under rysk kontroll, rapporterar BBC

Lysytjansk, som vetter mot Sievjerodonetsk över floden Donets, har varit den sista staden under ukrainsk kontroll i Luhanskregionen. 

På söndagen hävdade Ryssland att deras trupper tagit full kontroll över Lysytjansk och därmed hela Luhanskregionen i östra Ukraina där hårda strider rasat sedan krigets början. 

Men enligt Ukraina har varken staden eller hela Luhanskregionen hamnat under rysk kontroll. 

Yurij Sak, talesperson för det ukrainska försvarsdepartementet, uppger för BBC ryska marktrupper oavbrutet genomför attacker mot staden men att striden om Donbass ännu inte är över.

– För ukrainare är värdet av mänskligt liv en högsta prioritet, så ibland kan vi dra oss tillbaka från vissa områden så att vi kan återta dem i framtiden, tillägger han.

ISW: Så fortsätter ryska offensiven

Enligt en bedömning från Washington-baserade tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW) intog ryska styrkor troligtvis Lysytjansk i Luhanskregionen under lördagen.

Tankesmedjan skriver i sin analys att det troligtvis rör sig om ett frivilligt tillbakadragande av ukrainska styrkor. De pekar bland annat på bilder som visar hur ryska styrkor lugnt och stilla promenerar runt i i norra och sydöstra delar av Lysytjansk. 

Ukrainska armén har inte meddelat ett tillbakadragande – men har samtidigt inte heller rapporterar om defensiva strider i Lysytjansk, skriver ISW i sin analys. 

Enligt ISW väntas ryska styrkor sannolikt etablera kontroll över det återstående territoriet i  Luhanskregionen under de kommande dagarna. Därefter tror tankesmedjan att Ryssland kommer prioritera anfall mot de ukrainska städerna Siversk, Slovjansk och Bachmut i Donetskregionen.

Ryssland har som mål att etablera full kontroll över hela Donbassregionen, vilket innefattar områdena Donetsk och Luhansk.

”Ryssarna kunde inte vara kvar på Ormön – besköts konstant”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.