Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ryssland: USA-flyg i Syrien är nu måltavlor

Rysslands president Vladmir Putin.
Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN
Flygplan av den modell som sköt ner det syriska stridsplanet.
Foto: JAKE CANNADY /US DOD HANDOUT / EPA / / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ryssland kommer nu att behandla flygplan i den USA-ledda koalitionen väster om Eufratesfloden i Syrien som mål.

Detta efter att USA skjutit ner ett syriskt stridsflygplan, skriver Sky News.

Enligt Ryska försvarsministeriet förvarnade USA aldrig när man under gårdagen sköt ner ett syriskt stridsflyg i närheten av Tabqa i Syrien. Nu varnar ryssland för "farliga konsekvenser" och kallar skjutningen för "militär aggression".

Ryssland kommer nu, från och med måndagen, att avbryta samarbetet i Syrien och se till alla USA-stödda stridsflyg väster om Eufratesfloden som måltavlor efter gårdagens händelse.

Enligt ett uttalande från det ryska försvarsministeriet gäller varningen alla flygplan och drönare från den USA-ledda koalitionen, rapporterar BBC. Sådana flyg kommer att "tacklas" av Ryssland både i luften och på marken och betraktas som måltavlor.


LÄS MER: Amerikansk militär: Vi sköt ner syriskt flygplan 

Ska ha bombat USA-allierade

Det var under söndagen som amerikansk militär bekräftade att koalitionen skjutit ner ett syriskt stridsflygplan som bombade soldater från en USA-allierad grupp. Planet ska ha skjutits ner nära staden Tabqah i norra Syrien, där koalitionstrupper stred mot IS.

Den amerikanska militären menar att nedskjutningen skett i självförsvar efter att stridsflygplanet skadat och drivit SDF-solater från staden. Planet ska ha befunnit sig på stridsuppdrag mot IS när det kraschade. Piloten saknas fortfarande.

Tidigare under söndagen ska trupper lojala med Syriens president Bashar al-Assad ha angripit stridande från Syriska demokratiska styrkorna (SDF) i Ja'Din söder om Tabqah. Enligt koalitionen skadades flera SDF-stridande och kördes ut ur staden.

https://twitter.com/SkyNewsBreak/status/876772609609826305

Risk för flygstrid

Händelsen har gjort läget mellan Washington och Moskva ännu mer spänt och den ryska responsen kommer enligt The Guardian öka risken för en flygstrid i Syriens luftrum mellan USA och Ryssland. En risk som anses än mer förhöjd efter att president Trump beslutat att ge sina militära överordnade obehindrad kontroll av USA:s militära strategi i Syrien. The Daily Mail skriver att en kommunikationskanal som upprättats tidigare mellan de två länderna för att koordinera flygningar i luftrummet har nu stängts av och det är oklart för hur länge.

Reuters rapporterar att det ryska försvarsministeriet förväntar sig att USA ska undersöka nedskjutningen, dela med sig av resultaten och vidta åtgärder. 

USA:s toppgeneral: Vi kommunicerar med Ryssland

Under måndagskvällen anordnade den amerikanska försvarsmakten en presskonferens där USA:s högste militärchef, general Joseph Dunford, började med att uttala sig om de spända relationerna mellan USA och Ryssland efter nedskjutningen. Han framhävde att nedskjutningen var i klart självförsvar och poängterade att Ryssland och USA arbetar mot ett gemensamt mål med en gemensam fiende: ISIS. Enligt honom jobbar man nu med att återställa kommunikationskanalen mellan de två länderna.

– Det kräver diplomatiskt och militärt engagemang.

Han säger sig vara säker på att konflikten kan lösas och säger att de två ländernas operations centrum fortfarande kommunicerar med varandra.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.