Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ryssland: USA och Tjeckien ”fientliga” stater

Putins hot: "Ingen ska korsa våra 'röda linjer".
Vladimir Putin svartlistar USA och Tjeckien.
Foto: SERTGEI ILYIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Joe Bidens USA har stämplas som fientligt av Ryssland.
Foto: KATOPODIS TASOS/POOL/ABACA / STELLA PICTURES/KATOPODIS TASOS/POOL/ABACA

Den ryska regeringen meddelade på fredag att man officiellt har stämplat USA och Tjeckien som ”fientliga” stater, rapporterar Reuters.

Ryska medborgare får därmed inte längre anlitas för amerikanska diplomatiska uppdrag. 

Förra månaden skrev Rysslands president Vladimir Putin under en lag som ska begränsa antalet personal som jobbar på utländska diplomatiska uppdrag och andra byråer, och beordrade regeringen att skapa en lista på ”fientliga” stater som ska påverkas av begränsningarna. 

Relationerna mellan Ryssland och Tjeckien försämrades förra månaden när tjeckerna anklagade rysk militär för att ligga bakom en smäll på ett vapenförråd, och utvisade ett dussin ryska diplomater. 

Relationen kylig sedan länge

Ryssland har tillbakavisat anklagelserna och svarat med att bland annat utvisa tjeckiska diplomater. 

Det tjeckiska utrikesministeriet menar att det ryska beslutet går emot med en internationell överenskommelse om diplomatiska uppdrag. I ett uttalande har ministeriet sagt att handlingen ses som en eskalation av konflikten länderna emellan. 

Relationen mellan USA och Ryssland har varit kylig en längre tid sedan bland annat efter anklagelser om rysk inblandning i amerikanska val. 

Här hålls Navalnyj fången i straffkolonin i Ryssland

CNN har talat med tidigare intagna som vittnar om hemska förhållanden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.