Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryssland upprepar varning till Sverige

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN / SPUTNIK / EPA TT NYHETSBYRÅN
Natoflaggan. Arkivbild.
Foto: MARTIN BERTRAND/PACIFIC PRESS/SHUTTERS / MARTIN BERTRAND/PACIFIC PRESS/SHUTTERSTOCK SHUTTER
Statsminister Magdalena Andersson, S, sa i tisdags att en svensk Nato-ansökan inte var aktuell.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ryssland varnar återigen Sverige för att ansluta sig till Nato.

En anslutning skulle leda till att Ryssland ”vidtar vedergällningsåtgärder”, enligt ryska UD.

”Vi betackar oss för den typen av uttalanden”, skriver utrikesminister Ann Linde i ett sms till DN.

Ryssland krävde inför invasionen av Ukraina att Nato inte skulle godkänna nya ansökningar om medlemskap av länder som Ukraina, Sverige och Finland. Dagen efter invasionen sade en talesperson för det ryska utrikesdepartementet att en eventuell svensk och finsk anslutning skulle få ”allvarliga militärpolitiska konsekvenser” och kräva att ”vårt land vidtar ömsesidiga åtgärder”, enligt den ryska statligt kontrollerade nyhetsbyrån Ria.

”Vidtar vedergällningsåtgärder”

Nu upprepar Ryssland varningen till Sverige och Finland, enligt ryska nyhetsbyrån Interfax som intervjuat en högt uppsatt tjänsteman på ryska utrikesdepartementet.

– Det är uppenbart att Finlands och Sveriges anslutning till Nato, som i första hand är en militär organisation, skulle få allvarliga militära och politiska konsekvenser som kräver att man reviderar hela skalan av relationen till dessa länder och vidtar vedergällningsåtgärder, säger Sergej Beljajev som inte vill gå in närmare på vilken typ av ”vedergällningsåtgärder” han syftar på.

Beljajev säger att Sverige och Finlands försvarspolitiska linje att inte ingå i militära allianser är ”en viktig faktor för att säkerställa säkerhet och stabilitet i norra Europa och den europeiska kontinenten i allmänhet”, men att Ryssland ”inte kan bortse från” Sverige och Finlands ökande samarbete med Nato och deltagande i militärövningar med försvarsalliansen ”i närheten av Rysslands gräns”.

På lördagen kommenterar utrikesminister Ann Linde det ryska utspelet.

”Vi betackar oss för den typen av uttalanden. Svensk säkerhetspolitik bestäms av Sverige. Ryssland har inget att göra med våra självständiga beslut,” skriver hon i ett sms till DN.

”Destabilisera läget”

Statsminister Magdalena Andersson (S) sade på en pressträff i tisdags att en svensk ansökan till Nato inte är aktuell, och att den skulle bidra till att ”ytterligare destabilisera läget i Europa”. Men frågan om ett Natomedlemskap har hamnat högt på den politiska dagordningen.

Ryskt stridsflyg kränkte nyligen svenskt luftrum utanför Gotland. Försvarspolitiska bedömare har beskrivit kränkningen som en ovanligt kraftfull markering eftersom den genomfördes med så många som fyra stridsflygplan.

I torsdags gav regeringen besked om att kraftigt öka försvarsanslagen.Nato: ”Vi är alla imponerade av Ukraina”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.