Ryssland tvingas tänka om – men nya taktiken misslyckas

Rysk robot sprängde kulturhuset i Charkiv
De ryska misslyckandena har gjort att Ryssland ändrat sin taktik – men än så länge syns få framsteg.
Foto: AZIZ KARIMOV/ SOPA IMAGES/ SHUTTERSTOCK
Ukrainska soldater nära Charkiv, varifrån Ryssland tvingats retirera.
Foto: MSTYSLAV CHERNOV / AP/ TT

Den ryska arméns misslyckande i Ukraina har tvingat ledningen att tänka om.

Men inte heller med den nya taktiken når man några direkta framgångar. 

– Den ryska kapaciteten är redan överansträngd säger Estlands underrättelsechef.

Det ryska angreppskriget i Ukraina har snart pågått i tre månader. Tusen och åter tusen ryska soldater har dött och misslyckandena för Putins armé har avlöst varandra. Den initiala planen har med största sannolikhet övergetts till förmån för en mindre operation – men inte heller den ser uppnåbar ut, enligt experterna.

– De ryska förlusterna, när det gäller såväl manskap som utrustning, är inte hållbara, säger Mikk Marran, chef för den estniska underrättelsetjänsten, till Washington Post

Enligt Marran behöver Ryssland en fullskalig mobilisering för att ha någon som helst utsikt att uppnå sina mål. Men även om en del av den ryska ledningen, enligt Marran, börjat inse verkligheten är Putin fortfarande inställd på att kunna kontrollera Donbas, i östra Ukraina, och hela Svarta havs-kusten västerut till Odessa och den moldaviska utbrytarrepubliken Transnistrien.

– Vi kan komma att få se fortsatta militära kampanjer som delvis är bortkopplade från vad som är realistiskt, säger Marran.

För trots att Putin skickat in enorma styrkor, omkring 100 bataljoner med mellan 500 och 800 soldater i varje bataljon, så går deras framryckning fortfarande trögt i Donbas. Enligt Pentagon tar man som mest ett par kilometer om dagen.

Nya taktiken inte heller särskilt lyckosam

Befälhavare har fått sparken och taktiken har i viss mån förändrats. Artilleri och andra långdistansvapen används alltmer. Bataljoner har delats upp till mindre stridsenheter, som ska kunna säkra mindre, lokala mål. Men inte heller denna taktik har lyckats i någon större utsträckning – vid upprepade tillfällen har Ukraina lyckats ta tillbaka förlorat område inom ett par dagar.

Amerikanska analytiker lyfter fram stridsmoral som en viktig faktor. Scott Boston, tidigare officer som studerar kriget, säger att vissa enheter helt enkelt vägrar utföra order och att det ryska misslyckandet med att utrusta och tillhandahålla mat till styrkorna sannolikt ligger bakom den dåliga moralen.

– När de väl visat att de inte bryr sig om sitt manskap, förstår de det. Det är svårt att inte notera, säger Boston, som också säger att Ryssland verkar ha glömt alla läxor de lärt sig sedan invasionen i Georgien 2008.

– De har övergett allt de försökt lära sig de senaste tio åren och gått tillbaka till sin gamla stil, som de är mer bekväma med. Ärligt talat var Röda armén 1944 mer kapabel än mycket vi sett från denna ryska militär. 

”Ryssarna kan relatera till vad trupperna gick igenom”

SvD:s reporter Mathias Ståhle berättar om Rysslands misstag i kriget mot Ukraina.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.