Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ryssland tar kontroll över Krim-halvön

Foto: Sean Gallup

Ryssland kontrollerar nu Krimhalvön.

Ukrainas nya regering anklagar grannlandet för en "krigsförklaring".

Samtidigt byter Denis Berezovsky, högste chef för Ukrainas flotta, sida och svär trohet till de proryska myndigheterna, rapporterar BBC.

När Ukrainas tillfällige premiärminister Arsenij Jatsenjuk skulle beskriva läget under söndagen sa han att landet balanserar vid "katastrofens rand", enligt TT.

Ukraina har mobiliserat sin militär och kallat in reservister och omvärlden väntar spänt på vad nästa steg i konflikten kommer bli.

- Västländer har varnat Ryssland för att dess agerande kan få konsekvenser men många bedömare tvivlar på att västmakterna har muskler som kan avskräcka Ryssland, säger Sveriges utrikesminister Carl Bildt till TT.

Alla militära åtgärder utom direkta krigshandlingar har redan använts i Ukraina. Den bedömningen gör den finländske försvarsforskaren Pentti Forsström, som inte tror att krisen kommer att utmynna i väpnad konflikt.

"Tröskeln för vapen är mycket hög"

- Jag är rätt så säker på att tröskeln att tillgripa vapen är mycket hög både på den ryska och den ukrainska sidan. De har haft tvister och problem i sina relationer, men de har också mycket gemensamt som historiska, språkliga och kulturella band samt familjerelationer, säger Forsström till nyhetsbyrån FNB.

Under söndagskvällen berättade Ukrainas flottchef Denis Berezovskyj i ett tv-sänt uttalande att han bytt sida och svor trohet till de proryska myndigheterna.

Han är nu föremål för en förundersökning om högförräderi efter att Riksåklagaren inlett en utredning, enligt BBC.

Flottan i upplösning

Kort därefter kom också uppgifter om att Ukrainas Svartahavsflotta var i upplösning.

Tiotusentals personer samlades i protest mot Ryssland på Självständighetstorget i Kiev.

En av dem, Anatolii, säger till TT:

– I nuläget är jag, liksom många unga, förvirrad och lite rädd eftersom jag aldrig hade kunnat föreställa mig att det skulle bli en fullskalig militär konflikt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!