Rysslands president Vladimir Putin beordrade sannolikt mordet på ex-agenten och regimkritikern Alexandr Litvinenko enligt en ny rapport. Foto: Ivan SekretarevRysslands president Vladimir Putin beordrade sannolikt mordet på ex-agenten och regimkritikern Alexandr Litvinenko enligt en ny rapport. Foto: Ivan Sekretarev
Rysslands president Vladimir Putin beordrade sannolikt mordet på ex-agenten och regimkritikern Alexandr Litvinenko enligt en ny rapport. Foto: Ivan Sekretarev
Anatoly Litvinenko, son till Alexandr Litvinenko under en presskonferens i London. Foto: Matt DunhamAnatoly Litvinenko, son till Alexandr Litvinenko under en presskonferens i London. Foto: Matt Dunham
Anatoly Litvinenko, son till Alexandr Litvinenko under en presskonferens i London. Foto: Matt Dunham

Ryssland svarar på anklagelserna

Publicerad

Vladimir Putin har sannolikt beordrat mord på regimkritikern Litvinenko, enligt en brittisk utredning.

Här är Rysslands svar på anklagelserna – som de anser vara partiska.

Den brittiska rapporten slog ner som en bomb på torsdagen. I den flera hundra sidor långa utredningen slås det fast att Rysslands president Vladimir Putin sannolikt beordrade mordet på ex-agenten och regimkritikern Alexandr Litvinenko 2006. Även Nikolai Patrushev, som sitter i Rysslands säkerhetsråd och som tidigare var direktör för säkerhetstjänsten FSB, ska vara direkt inblandad.

Men Ryssland slår ifrån sig anklagelserna. Maria Zakharova, talesperson för landets utrikesdepartement, kallar utredningen för "otydlig" och partisk, skriver Sky News.

– Vi beklagar det faktum att ett rent brottmål har politiserats och blivit en påfrestning för våra bilaterala förhållanden, säger Maria Zakharova.

 

 

Inga ryska förväntningar

Hon fortsätter:

– Det är uppenbart att beslutet att stoppa rättsläkarens undersökning och påbörja offentliga förhör har en politisk grund. Anledningen är klar, processen är, trots sitt namn, inte transparent varken för allmänheten eller för Ryssland med tanke på att en del handlingar fortfarande inte offentliggjorts på grund av "sekretess".

Vidare säger Maria Zakharova att Ryssland inte hade några förväntningar på den "politiserade" och "opartiska" utredningen.

Efter att rapporten kom ut på torsdagen lämnade Alexandra Litvinenko ett uttalande där hon och den kvarvarande familjen kräver ekonomiska sanktioner mot Ryssland, och reseförbud för Vladimir Putin och Nikolai Patrushev.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag