Ryssland skickar enormt stridsfartyg norr om Norge

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ett brittiskt stridsflygplan flyger över de ryska fartygen ”Pjotr Velikij” (närmast) och ”Admiral Kuznetsov” när fartygen passerade i närheten av brittiskt territorium i januari 2017.
Foto: Ministry of Defence
Amerikanskt tankflygplan, modell KC-135, uppställt på Kallax flygplats i Luleå under Trident Juncture 18.
Foto: Carl Törner/Försvarsmakten

Ryssland skickar ett enormt stridsfartyg till en övning i Barents hav ovanför Norge, rapporterar norska VG. 

Enligt tidningen kan det vara ett svar på Natos jätteövning ”Trident Juncture 18” – där fyra svenska soldater skadades på lördagen.

Stridsfartyget i fråga är ett 252 meter långt skepp som är kärnreaktordrivet. Fartyget heter ”Pjotr Velikij”, vilket översätts till ”Peter den store”.

Nu rapporterar VG att Ryssland skickar skeppet för att öva med det ryska flygvapnet i Barents hav norr om Norge. Uppgifterna om övningen kommer från det ryska försvarets hemsida.

Enligt den norska tidningen står det att man ska öva på att upptäcka luftmål, jaga ubåt och landa helikoptrar på däck.

Exakt var i Barents hav skeppet kommer öva framkommer inte av informationen på det ryska försvarets hemsida, rapporterar den norska tidningen.

VG uppger att fartyget mestadels har tillhört den nordliga ryska flottan, men att det hösten 2016 deltog i Rysslands militära styrka i Syrienkonflikten.

Kan vara svar på enorm Nato-övning

Den norska tidningen skriver att det kan vara ett ryskt svar på Natos enorma övning ”Trident Juncture 18” som äger rum i Norge just nu. Det är Natos största övning sedan 1990. Över 50 000 soldater deltar, varav 2 200 är svenska. 

Svensk och finsk soldat under ”Trident Juncture 18”.
Foto: Jesper Moldvik/Försvarsmakten

Under lördagen meddelade Försvarsmakten att fyra svenska soldater skadats i övningen efter att tre pansarterrängbilar kört av vägen och krockat med ett mindre fordon.

På sin hemsida rapporterar Försvarsmakten att olyckan inträffade i närheten av Isterfossen i Hedmark fylke under lördagsförmiddagen. Soldaternas anhöriga ska vara underrättade om situationen. 

Två av soldaterna har fått lämna sjukhuset, och enligt SVT Nyheter är de två andra kvar för observation.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.