Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryssland rekryterar syriska soldater

Hugo von Essen om att Belarus kan ansluta till invasionen.
Syriens president Bashar al-Assad och Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: ALEXEI DRUZHININ / AP POOL RIA NOVOSTI KREMLIN
Rök stiger efter attacker mot Mariupol.
Foto: EVGENIY MALOLETKA / AP TT NYHETSBYRÅN

Rysslands president Vladimir Putin ger klartecken för utländska krigare att delta i kriget mot Ukraina.

I ett möte med Rysslands säkerhetsråd hävdade Putin att de utländska krigarna visade intresse frivilligt och gratis – men:

– De får mellan 400 till 2 000 dollar i månaden, säger armékällor i Damaskus.

I Syrien gör flera arméofficierare sig redo för att åka till Ryssland. De ska delta i kriget i Ukraina som ”rådgivare” när det gäller gatustrider. Även arbetslösa unga män som inte ingår i den reguljära armén, men har erfarenhet av kriget inom milisgrupper, rekryteras till kriget i Ukraina. Det avslöjar två oberoende armékällor i Damaskus.

Det är oklart hur många som redan har åkt. Men många är intresserade. Det spekuleras om hur mycket betalt de får. Man pratar om allt mellan 400 till 2 000 dollar per månad, beroende på vilket uppdrag man får, uppger armékällorna.

Syrien är Rysslands mest lojala allierade i Mellanöstern. När regimen i Damaskus höll på att förlora i kriget mot den väpnade oppositionen fattade Ryssland beslut om att gå in i september 2015. Sedan dess har den ryska armén utvidgat och stärkt sin militära närvaro i Syrien med bland annat en stor marinbas i kuststaden Tartus och en militär flygplats i Latakia.

”Legosoldater från alla världens hörn”

På fredagen och i ett möte med Rysslands säkerhetsråd pratade president Vladimir Putin helt öppet om att man nu öppnar dörren för att utländska krigare ska skickas in i kriget i Ukraina.

– Legosoldater från alla världens hörn samlas för Ukraina. Ukrainska regimens västerländska sponsorer döljer inte detta. De gör det helt öppet och ignorerar de internationella lagarna. Därför, om det finns frivilliga som gratis vill hjälpa de som lever i Donbass – varför inte. Vi välkomnar det och vi hjälper dem att komma till fronten, sa den ryske presidenten.

Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu sa att man har fått in ”16 000 anmälningar” från utländska krigare.

Tidigare har den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj bekräftat att minst 20 000 utländska krigare kommer att slåss på den ukrainska sidan. Frivilliga från bland annat Storbritannien, USA och Sverige har gått ut öppet och berättat om att de ansluter sig till ukrainska specialförband.

Första syriern dödad

Den ryska förhoppningen är att de syriska krigarna kan tillföra mycket. De har en lång erfarenhet av gatustrider och även kunskap om strategiskt tänkande när det gäller hur man kan slåss mot andra milisgrupper, uppger källor i Syrien.

Även från den syriska väpnade oppositionen har en rad krigare visat sitt intresse för att åka till Ukraina och slåss mot den ryska armén.

– Vi hör att det finns de som stupat i kriget. Deras familjer fick information om att de dödades inne i Syrien men det stämmer inte. Det är en fråga om tid innan man börjar öppet berätta vilka som dödades i kriget i Ukraina, säger källor.

Det första bekräftade syriska dödsfallet i Ukraina är officeren Modr Abdulaziz Ali, enligt den syriska regimvänliga journalisten Rafik Loutf som publicerat en bild på armétoppen.

”Det syriska och ryska blodet blandas tillsammans”, skriver Loutf och hyllar ”den första syriska martyren”.

Enligt journalistens hemsida dödades Modr Abdulaziz i Donbass.

Bilden delas av Zelenskyj: Mer konkreta förslag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.