Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Putin pekar ut Sverige efter nervgiftsattacken

Maria Zakharova.
Foto: SERGEI ILNITSKY / EPA / TT
Sergej Skripal och hans dotter attackerades med nervgift.
Foto: MATT DUNHAM/AP/TT
Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN PO / EPA TT NYHETSBYRÅN
Sveriges utrikesminister Margot Wallström.
Foto: SVEN LINDWALL

Storbritannien har pekat ut Ryssland efter att tidigare ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter förgiftats. 

Nu skriver Kremls finansierade tv-kanal RT att giftet kan ha kommit från Sverige. 

Ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zakharova hävdar att flera länder – däribland Sverige – har forskat på substansen Novitjok (Novichok). 

– Den mest troliga ursprungskällan för giftet är länderna som har utfört omfattande studier på substansen, säger talespersonen enligt propagandakanalen. 

Utrikesministern Margot Wallström slår nu tillbaka mot anklagelserna. 

Englands utrikesminister Boris Johnson har mer eller mindre pekat ut Rysslands president Vladimir Putin som ansvarig för nervgiftsattacken mot den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal. 

Båda två hittades i början av mars svårt medtagna på en parkbänk i den brittiska staden Salisbury. 

Deras tillstånd har sedan händelsen beskrivits som kritiskt.

Nu rapporterar ryska tv-kanalen RT – finansierad av Kreml – att substansen med samlingsnamnet Novitjok kan ha sitt ursprung i en rad länder, däribland Sverige. 

Ryssland pekar ut Sverige – efter nervgiftsattacken

Maria Zakharova, talespersonen för ryska utrikesministeriet, säger enligt RT i ett uttalande att Storbritannien, Slovakien, Tjeckien och Sverige har forskat på nervgiftet Novitjok. 

– Den mest troliga ursprungskällan för giftet är länderna som har utfört omfattande studier på substanser från "Novitjok"-programmet, från ungefär slutet av 1990-talet till i dag, och det här projektet är inte skapat av Ryssland eller Sovjetunionen, säger Maria Zakharova enligt RT. 

Enligt ryska nyhetsbyrån Interfax säger talespersonen även detta till statligt ägda tv-kanalen Rossiya-24. 

Margot Wallström slår tillbaka

Rysslands påstående om att Sverige skulle kunna vara en källa till nervgiftet i Salisbury är helt felaktigt, meddelar utrikesminister Margot Wallström via sin presstab.

Twitter skriver utrikesministern: 

"Jag förkastar kraftfullt det oacceptabla och grundlösa påstående från ryska utrikesdepartementets talesperson om att nervmedel som användes i Salisbury kanske härstammar från Sverige. Ryssland borde i stället svara på Englands frågor."


https://twitter.com/margotwallstrom/status/975044507409567745?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fklara.xpr.dex.nu%2Fedit%2Ff91bfb7f-c57e-43de-87ff-69c88afd074e

Den ryska kemisten Vil Mirzayanov blev känd efter att ha avslöjat hemliga kemiska vapen-experiment som utfördes i Ryssland. Han säger till The Guardian att ingen annan än den ryska staten kan ha utfört attacken. 

– Det krävs en väldigt högkvalificerad professionell forskare eftersom det är väldigt farliga grejer. Extremt farliga. Du kan dö, säger han till tidningen och fortsätter: 

– Först och främst måste du ha ett väldigt bra skydd, en väldigt specifik behållare. Att göra det till ett vapen är omöjligt utan avancerad teknologisk utrustning. Det går inte ens att föreställa sig. 

Twitter har Carl Bildt länkat till artikeln och skrivit: 

"Inte en chans att någon annan än den ryska staten haft möjlighet att utföra den här nervgagattacken, säger mannen som verkligen vet". 


https://twitter.com/carlbildt/status/975052302519291905

Kemvapenexperten Rikard Norlin är inne på samma spår. 

– Jag kan inte tänka mig att det aktuella nervgiftet skulle ha kommit från Sverige, säger han till DN.


Sergej Skripal
Foto: YURY SENATOROV / EPA / TT

Kreml: "Chockerande och oförlåtliga"

Sergej Skripal och hans dotter Julia vårdas fortfarande på sjukhus. 

Englands premiärminister, Theresa May, har sagt att prover från platsen visade spår från ett nervgift av en sort som utvecklades i dåvarande Sovjetunionen.

Enligt uppgifter till The Telegraph ska nervgiftet ha gömts i dotterns resväska innan hon lämnade Moskva. 

Förmodligen har ett föremål, till exempel ett klädesplagg eller en sminkprodukt, impregnerats med giftet, skriver tidningen. 

När väskan väl öppnades i Skripals hus i Salisbury ska giftet släppts ut.

Kreml har tidigare svarat på anklagelserna om att Vladimir Putin skulle vara direkt ansvarig för nervgiftsattacken med att "anklagelserna är chockerande och oförlåtliga".

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov säger att Ryssland ska svara på det engelska beslutet att utvisa 23 ryska diplomater på grund av nervgiftsattacken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.