Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryssland om läget i Paris: ”Som på medeltiden”

Polis och demonstranter drabbar samman i Paris.
Sopbergen i Paris lyfts i ryska statliga medier.
Foto: JOLY VICTOR/ABACA/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL
Det har varit stora protester i Paris senaste dagarna.
Foto: FABIEN PALLUEAU/NURPHOTO/SHUTTER / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Rysk statlig tv visar bilder på sopbergen från de parisiska gatorna. 

I inslaget beskriver ryssarna huvudstaden ”som på medeltiden” med stank och råttor.

Det är ett sätt att visa upp en kaosartad bild av västvärlden, menar Franceinfo.

”I Paris är det medeltiden, med stank och horder av råttor”. 

Så beskriver programledaren i den statligt ägda tv–stationen NTV läget i Paris just nu, efter de långtgående demonstrationerna mot pensionsreformen. I inslaget visas flera bilder på oupphämtade soppor, till följd av att sophämtare är ute och demonstrerar. 

Att ryska medier lyfter franska nyheter tillhör inte vanligheterna. Därför menar den franska nyhetssajten Franceinfo att uttalandet är ett sätt för Ryssland att ”bygga ett porträtt av en västvärld i kaos och svårighet”. 

Men det är inte bara i tv som demonstrationerna pratas om. I radio Sputnik ironiserar Ryssland över det faktum att den franska regeringen stötar manifestationerna i Georgien, men inte i hemlandet. 

Under tisdagen fastlog det franska utrikesdepartementet att cirka 740 000 människorna har demonstrerat mot lagen som höjer pensionsåldern från 62 till 64, enligt TT. Sophämtarna avslutar sin strejk under tisdagen för att omorganisera sig och ”gå ut i strejk ännu starkare igen”. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.