Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ryssland och Ukraina överens om eldupphör före årsskiftet

Här är några av dagens största utrikesnyheter.
Ukrainas Volodymyr Zelenskyj, Tysklands Angela Merkel, Frankrikes Emmanuel Macron och Rysslands Vladimir Putin i Paris.Foto: LUDOVIC MARIN / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ukraina och Ryssland har enats om att försöka nå ett fullständigt eldupphör i östra Ukraina innan året är slut.

Det meddelar ryske presidenten Vladimir Putin och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj efter att ha mötts i Paris på måndagen, skriver Reuters.

Vladimir Putin och Volodymyr Zelenskyj träffades tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel vid ett möte i Paris på måndagen. Förutom eldupphöret enades de fyra ledarna också om att jobba för att innan dess ha utväxlat samtliga krigsfångar.

– Faktumet att vi sitter här sida vid sida i Paris i dag är ett viktigt resultat och en trovärdig nystart av samtal som inte uppnåtts på förhand, givet bristen på framsteg i flera år. Det är en prestation, sa Emmanuel Macron vid en presskonferens, enligt Reuters.

Macron sa också att han hoppas på ett nytt möte mellan Tyskland och Frankrike inom fyra månader.

Zelenskyj: ”Mycket positivt”

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kallade det ”mycket positivt” att han och Vladimir Putin fortsatt sin dialog, men också att många frågor inte fått sin lösning efter mötet.

Zelenskyj säger att han insisterade på att Ukraina måste ha full kontroll över de östra delarna i landet och inte kommer att kompromissa med att ge upp något område.

Vladimir Putin sa att han ville se förändringar i Ukrainas konstitution för att ge Donbassregionen en speciell status. Han kallade mötet mellan ledarna i Paris ”nyttigt”, skriver Reuters. 

Parterna har också enats om att dra tillbaka sina trupper från konfliktzonerna i slutet av mars 2020.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.