Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ryssland och Trump sprider samma teorier

Föreslår att amerikaner ska rösta två gånger.
Donald Trump har gång efter annan sagt – utan någon egentlig grund – att poströstning leder till fusk.Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
De misstänkt ryska teorierna liknar de Trump själv salufört.Foto: LEXEI DRUZHININ/TASS/SIPA USA

Ryssland har försökt förstärka misstron mot poströstning i USA. 

Det hävdar underrättelserapporter, som ABC News tagit del av.

Samtidigt har Donald Trump försökt sprida samma teorier.

I torsdags kom varningen från underrättelsetjänsten: Med ”stor säkerhet” försöker ryska påverkansaktörer baktala poströstningsprocessen i USA genom att sprida falsk information. Desinformationen ska ha pågått sedan åtminstone mars.

”Rysk statsmedia och sajter under dess kontroll började i mitten av augusti kritisera säkerheten i utökad och allomfattande poströstning och hävdade att oberättigade väljare kunde komma över valsedlar på grund av utgångna vallistor”, står att läsa i rapporten enligt ABC News.  

Enligt rapporten hävdade samma sajter även att USPS (det amerikanska postverket) inte skulle kunna hantera alla poströster och att det därmed skulle fördröja rösträkningen och skapa utrymme för fusk och misstag.

Trump använder samma attacker

Orden är väldigt lika de president Donald Trump själv har använt i sina attacker mot poströstning. På grund av pandemin väntas ovanligt många amerikaner poströsta, men Trump har gång efter gång – utan att kunna peka på fakta – hävdat att det kommer att leda till ett utbrett fusk. 

John Cohen, tidigare högt uppsatt i underrättelsetjänsten under president Obama, säger att de nästan identiska buskapen från Trumps kampanj och ryska aktörer är ”högst oroväckande”.

– Det här borde få slut på all tvivel om att Ryssland sprider konspirationsteorier och lögner för att påverka valet 2020, genom att underminera tilliten till valprocessen, säger Cohen.

Tidigare i veckan avslöjades att samma underrättelsetjänst dragit tillbaka en rapport där det hävdades att Ryssland skulle angripa Joe Biden genom att ifrågasätta hans mentala hälsa – en annan angreppspunkt som Trump och hans kampanj också har använt.

Tomas Kvarnkullen rapporterar från USA.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.