Foto: CAN EROK / AP TT / NTB SCANPIXFoto: CAN EROK / AP TT / NTB SCANPIX
 Foto: CAN EROK / AP TT / NTB SCANPIX
Expressens Kassem Hamadé på plats i Afrin, Syrien.Expressens Kassem Hamadé på plats i Afrin, Syrien.
Expressens Kassem Hamadé på plats i Afrin, Syrien.
Turkiska soldater vid en utpost i Afrin. Foto: EMRAH GUREL / AP TT NYHETSBYRÅNTurkiska soldater vid en utpost i Afrin. Foto: EMRAH GUREL / AP TT NYHETSBYRÅN
Turkiska soldater vid en utpost i Afrin.  Foto: EMRAH GUREL / AP TT NYHETSBYRÅN

Ryssland och syriska armén vill inta Ghouta till varje pris

Publicerad

AFRIN. Turkiska offensiven ”Olivkvist” mot syrisk-kurdiska Afrin fortsätter efter två och en halv månad av intensiva strider.

Men kriget i Syrien är i ständig förändring.

Det som händer i östra Ghouta, 40 mil söderut, blir avgörande för utvecklingen i Afrin.

På ena sidan Kurdiska folkets försvarsenheter, YPG. På den andra turkiska specialstyrkor och turkstödda syriska väpnade grupper under benämningen Fria syriska armén. Turkiet och dess syriska milisgrupper kontrollerar nu cirka 40 procent av Afrin – inte staden, men kantonen.

Det var 2012 som syriska armén tvingades överge Afrin och kurdiska YPG tog över styret. På den tiden kallades kurderna – av den syriska väpnade oppositionen – ”våra kurdbröder”. Det är historia. Nu hör man under den pågående turkiska offensiven i stället fraser som ”otrogna kurder”. Allianskartan i Syrien är sedan 2014 i ständig förändring. Det som sker regionalt och internationellt påverkar utvecklingen inne i Syrien.

YPG lät nyligen den syriska armén skicka styrkor till Afrin för att tillsammans med kurderna försvara området.

Konflikten mellan Turkiet och väpnade kurdiska grupper har pågått i decennier. I president Erdogans ögon är kurderna ett hot mot landets säkerhet. En kurdisk stat eller ett kurdiskt självstyre är hans värsta mardröm.

Turkiska offensiven ”Olivkvist” mot syrisk-kurdiska Afrin fortsätter efter två och en halv månad av intensiva strider. Här en rökpelare efter ett bombanfall från de turkiska styrkorna. Foto: CAN EROK / AP TT / NTB SCANPIX

Hoppas att flyktingar återvänder

Ur turkiskt perspektiv är en trygg säkerhetszon mot Syrien lika med en kurdfri zon. Den behöver inte vara fri från civila kurder, men fri från väpnade kurdiska styrkor.

Om Turkiet lyckas inta hela Afrin har de säkrat den zon de strävar efter. Därefter hoppas Turkiet att de tre miljoner syriska flyktingar som bor i Turkiet ska återvända just till det område som nu intas från kurderna.

Men kurderna fortsätter kämpa i Afrin och nu förstärker YPG med militärenheter som tidigare stod vid frontlinjen mot terrorgruppen IS.

Samtidigt intensifieras den syriska offensiven mot östra Ghouta utanför Damaskus efter två veckor av hårda strider mellan den syriska armén och islamistiska grupperna Islams Armé, Faylaq al-Rahman (al-Qaida) och Ahrar al-Sham.

Turkiet har direkt inflytande över Muslimska brödraskapet i Syrien och dess väpnade grenar, exempelvis Faylaq al-Rahman i östra Ghouta.

Östra Ghouta är strategiskt viktigt, eftersom det ligger nära huvudstaden och den internationella flygplatsen och sträcker sig ända ut till den syriska öknen mot Jordanien och Irak. Ryssland och syriska armén vill inta området till vilket pris som helst.

Foto: EMRAH GUREL / AP TT NYHETSBYRÅN

Erbjöd väpnade grupper fri lejd

I östra Ghouta finns 25 000-30 000 militanta islamister. Ryssland erbjudit de väpnade grupperna fri lejd till Idlib och till områden längs turkiska gränsen, något Turkiet indirekt signalerat att man accepterar. De väpnade islamisterna i östra Ghouta kan därmed bli en bricka i spelet om Afrin, där de kan komma att spela en avgörande roll i striderna.

I praktiken är det östra Ghouta mot Afrin.

Det behöver inte betyda att YPG förlorar. Men den kurdiska drömmen om självstyre kan försvagas.

Efter sju års krig i Syrien finns en tydlig skillnad mellan kurdiska väpnade grupper och den väpnade syriska oppositionen. Medan kurderna har ett tydligt mål och kämpar för en dröm, är de militanta islamisterna enbart ett redskap för Ankaras agenda.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag