Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ryssland och Turkiet ska patrullera ihop

Kassem Hamadé: ”Ryssland dominerar scenen i Syrien”.
Tayyip Erdogan och Vladimir Putin under sitt möte i Sotji.
Foto: SERGEI CHIRIKOV / AP TT NYHETSBYRÅN
Gränsen mellan sydöstra Turkiet och norra Syrien.
Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Ryssland och Turkiet gör gemensam sak i Syrien.

Vladimir Putin och Tayyip Erdogan har meddelat att man kommer att patrullera i närheten av turkiska gränsen tillsammans.

Samtidigt bekräftar Turkiet att man tills vidare inte kommer att inleda offensiven igen även om vapenvilan gått ut, rapporterar AFP. 

Vapenvilan i Syrien var utsatt att vara i fem dagar. Enligt Reuters gick tidsfristen ut på tisdagskvällen.

Turkiets president Tayyip Erdogan har varit i Ryssland för samtal med Vladimir Putin under vapenvilans sista skälvande timmar, och mötet mellan ledarna varade i sju timmar.

Ryssland och Turkiet överens

Efter mötet sa Erdogan att han och Rysslands president kommit fram till ett historiskt beslut. 

Ländernas militära styrkor ska gemensamt patrullera kring gränsen mellan Turkiet och Syrien. Turkiet ansvarar för sträckan mellan Ras al Ayn och Tal Abyad. Ryssland och Syrien ska gemensamt ansvara för området Qamishli i öst och Kobani-Manbij i väst. 

– Vi har kommit överens om att Syriens integritet ska respekteras och att terroristerna ska avlägsnas därifrån, säger Erdogan enligt AFP. 

Erdogan sa inför mötet att ”hundratals” kurdiska motståndsmän har kränkt reglerna för vapenvilan genom att stanna kvar längs Syriens nordöstra gräns trots att man har gått med på att dra sig tillbaka. 

– Syrien måste få bli av med den utländska närvaron som är där olagligen, säger Putin.

Strax efter midnatt svensk tid kom ännu ett besked från turkiskt håll. Man kommer inte att återuppta offensiven för tillfället trots att vapenvilan är officiellt över, rapporterar AFP. 

Nyheten tycktes bli bekräftad av USA:s president Donald Trump, som twittrade om ”goda nyheter gällande Turkiet, Syrien och Mellanöstern”.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1186768817822806016

”Respekterar vapenvilan”

Expressen har tidigare rapporterat att kurdledda SDF dragit sig tillbaka helt från staden Ras al-Ayn. 

Tidigare har hårda stridigheter pågått i staden mellan SDF och turkstödda trupper – och nu stärker Turkiet sina positioner längs gränsen. 

– Men vi respekterar vapenvilan och håller oss utanför de områden som SDF har lämnat, säger överste Yusuf Hamoud från syriska väpnade oppositionen. CNN:s Nick Paton Walsh rapporterar från norra Syrien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.