Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ryssland misstänks för falska Facebook-konton

Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN

Facebook har upptäckt ett försök att med falska konton och sidor påverka årets amerikanska valkampanj, rapporterar New York Times.

Ryssland ligger möjligen bakom försöket, enligt Facebook.

Val till USA:s kongress äger rum i november.

Ett misstänkt ryskt försök att via Facebook påverka det amerikanska mellanårsvalet till kongressen har upptäckts, meddelade Facebook på tisdagen.

Det rör sig om åtta falska Facebooksidor, 17 falska profiler och sju falska Instagramkonton, skriver New York Times.

Facebook informerade kongressledamöter de senaste dagarna. Upptäckten gjordes för två veckor sedan.

Inga bevis för rysk inblandning

Facebook säger att man inte har bevis för att Ryssland ligger bakom försöket. Men Facebook-anställda sade till politikerna att det är möjligt att Ryssland är inblandat.

"Vi är fortfarande i ett mycket tidigt skede av vår undersökning och har inte alla fakta – bland dem uppgifter om vem som kan ligga bakom detta", skriver Facebook i ett uttalande.

Facebook samarbetar med den federala polisen FBI för att utreda ärendet.

De upptäckta försöken till påverkan rör kontroversiella politiska och sociala frågor. Bland hittades en sida som manade till protester mot ett möte med  vita högerextremister, som planeras äga rum i Washington i augusti.

"Ryska aktörer missbrukar vår plattform"

– Vi vet att ryska och andra illvilliga aktörer fortsätter att missbruka vår plattform. Före mellanårsvalet, troligen under och efter valet och kring andra händelser och val, sade Nathaniel Gleicher, chef för cyber-säkerhet på Facebook,  i ett samtal med journalister tidigare i juli.

– Vi spanar hela tiden efter den typen av aktivitet. När vi hittar saker, vilket vi tror är oundvikligt, kommer vi att meddela rättsliga myndigheter och, när vi kan, allmänheten, sade han.

Amerikanska underrättelsetjänster och rättsliga myndigheter har länge varnat för att Ryssland fortsätter att försöka undergräva USA:s demokrati och att dessa försök är ett hot mot årets val, skriver New York Times.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.