Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryssland lättar på kraven på Ukraina – får gå med i EU

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Vladimir Putin.
Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AP TT NYHETSBYRÅN
Volodymyr Zelenskyj.
Foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HAND / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: EPA

Ryssland har inte längre som mål att ”avnazifiera” Ukraina.

Om Ukraina går med på de ryska kraven innebär det grönt ljus för att ansöka om medlemskap i EU – samtidigt som man förbinder sig att inte gå med i Nato.

Samtidigt återstår den svåraste frågan om gränsdragning.

– Vi kommer aldrig att erkänna några andra gränser än de som står i vår självständighetsförklaring, säger David Arkhamia som är med i teamet som förhandlar med Ryssland för Ukrainas räkning, till Financial Times.

Financial Times rapporterar att Ryssland har släppt kravet om en ”avnazifiering” av Ukraina. Det har sedan dag ett varit ett av de falska ryska svepskälen som använts för att invadera Ukraina.

Men det kommer inte utan motprestation.

Enligt tidningen ska Ukraina i framtiden kunna ansöka om EU-medlemskap, men som ryskt krav för detta avsäger sig Ukraina rätten att söka om Nato-medlemskap och i stället vara militärt alliansfritt. 

Ukraina ska dessutom förbinda sig att i framtiden inte skaffa kärnvapen, eller bjuda in andra länder att förlägga militärbaser på ukrainsk mark. Därutöver ska landet också nedrustas för att ”inte utgöra ett hot” för Ryssland.

”Det är det mest kritiska”

Förhandlingarna om vapenvila mellan Ryssland och Ukraina inleddes i dag i Turkiet och fortsätter i morgon tisdag.

Den största frågan återstår dock att lösa: vad som händer med de ryskkontrollerade områdena i östra Ukraina.

– Vi kommer aldrig att erkänna några andra gränser än de som står i vår självständighetsförklaring, säger David Arkhamia som är med i teamet som förhandlar med Ryssland för Ukrainas räkning.

– Det är det mest kritiska, tillägger han.

På söndagen öppnade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj för en kompromiss om Donbass-regionen, och meddelade samtidigt att de inte kommer försöka ta tillbaka Krim. 

Han berättade vidare att det är omöjligt att få ut Ryssland och att ett försök skulle starta ett tredje världskrig. 

Annekteringen av Krim

Ukrainska Krimhalvön och regionerna Donetsk och Luhansk är sedan flera år tillbaka kontrollerade av Ryssland. 2014 annekterade Ryssland olagligt Krimhalvön. Strax därefter inleddes strider mellan irreguljära ryskstödda förband och ukrainska styrkor i de två regionerna och stridigheterna har pågått sedan dess.

Dagar före invasionen 24 februari erkände Ryssland och Putin Luhansk och Donetsk som två självständiga folkrepubliker. I Ryssland ses Krim som ryskt sedan annekteringen 2014, något varken världssamfundet eller Ukraina accepterat. Tvärtom har många fortsatt påtala att det bryter mot folkrätten.

Många varningsklockor har ringt världen över gällande att förhandlingarna från rysk sida egentligen inte är tänkta att mynna ut i någon överenskommelse. I stället ska tiden användas från rysk sida till att få till logistiken, som hittills inte fungerat, och för att få fram nya trupper.

Kassem Hamadé: ”En stad som håller andan”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.