Ryssland: Länderna kan bli ”första offren”

Filmen lades upp på en proukrainsk twitterkanal. Det är inte fastslaget när den är filmad.
Ryska utrikesministeriet i Moskva.
Foto: YURI KOCHETKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Statsministrarna Magdalena Andersson och Sanna Marin har ansökt om medlemskap i Nato.
Foto: PAUL WENNERHOLM/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nya Natoländer som gränsar till Ryssland riskerar att ta den första smällen i händelse av ett krig, enligt en chef vid ryska Utrikesministeriet.

– Frontländerna kan bli de första offren för en hård konfrontation, säger Nikolaj Kobrinets, till Lenta.ru.

Efter Sveriges och Finlands Nato-ansökningar har Ryssland lovat ett svar.

– Utbyggnaden av militär infrastruktur på det här territoriet kommer utan tvekan leda till vår reaktion, har president Vladimir Putin tidigare sagt.

Nu kommer chefen för europeiskt samarbete på ryska utrikesministeriet, Nikolaj Kobrinets, med en ny varning till aspirantländer som Sverige och Finland, men även Georgien och Moldavien.

”Kan bli de första offren”

– Det är uppenbart att ”frontländerna” kan bli de första offren för en hård konfrontation med vårt land, säger Kobrinets, i en intervju med regimtrogna nyhetssajten Lenta.ru.

Ett vanligt förekommande påstående från ryska tjänstemän och rysk propaganda är att det är USA som styr de nordiska ländernas Nato-ansökan. 

– I Helsingfors och Stockholm har man slutligen tagit farväl av sin suveränitet och självständighet. Nu måste även de rätta sig in i leden, säger nu Nikolaj Kobrinets.


Se något mer:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.