Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryssland lägger in veto mot bombstopp

Ryssland kallade under lördagen in till ett extrainsatt möte i FN om Syrien.
Foto: Alexei Nikolsky/AP TT NYHETSBYRÅN

Ryssland säger nej till att stoppa bombningen i Aleppo i Syrien.

Under lördagen la landet in sitt veto under ett extrainkallat möte i FN:s säkerhetsråd i New York.

Även Rysslands eget förslag – som kallades "en bluff" – röstades ner.

Under lördagen hade FN:s säkerhetsråd ett extrainsatt möte i New York om Syrien.

Frankrike har lagt fram en resolution i FN:s säkerhetsråd med krav om att flyganfallen och de militära flygningarna över Aleppo i Syrien upphör omedelbart. Frankrike ville också se en återupptagen vapenvila och att humanitär hjälp släpps fram i ett krigshärjat Syrien – där behovet av förnödenheter är stort.

Ryssland ett av två länder som sa nej

Men Ryssland la in sitt veto – med stöd från ett annat land.

Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault sa under mötet att det land som går emot Frankrikes resolution "ger Bashar al-Assad möjligheten att döda ännu mer", skriver nyhetsbyrån AFP.

Syriens president al-Assad backas upp av Ryssland och Iran och kämpar för att ta kontroll över östra Aleppo som hålls av rebeller – där över 250 000 civila är fast.https://twitter.com/AFP/status/784856851280175105


Det är femte gången Ryssland lägger in sitt veto mot en resolution om Syrien under den drygt fem år långa konflikten, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

11 länder var för resolutionen

Tidigare har Ryssland fått stöd från Kina, men den här gången avstod Kina från att rösta.

Även Angola avstod från att rösta, medan Venezuela var på Rysslands sida och röstade emot ett omedelbart stopp på bombningarna över Aleppo.

Övriga elva länder i säkerhetsrådet röstade ja till resolutionen.

"En dålig dag för Ryssland"

Innan Ryssland la in sitt veto sa den brittiske FN-ambassadören Matthew Rycroft att det skulle bli:

"en dålig dag för Ryssland men till och med sämre för folket Aleppo, för så länge det inte finns någon enighet i rådet kommer det inte finnas något slut på detta krig", skriver Reuters.

Även Ryssland lämnade in en resolution där man ville få liv i den misslyckade vapenvilan igen. Den fick inte tillräckligt många ja-röster – nio stycken krävs – i säkerhetsrådet.

Rycroft kallades Rysslands förslag för "en bluff" som inte skulle göra något alls för att skydda civila som dödas i Aleppo, skriver nyhetsbyrån AP.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.