Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryssland laddar nu inför Erdogans besök

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan möter i morgon Rysslands president Vladimir Putin i Moskva. Bilden är från deras möte i Ankara 2014.
Foto: Burhan Ozbilici / AP TT NYHETSBYRÅN
Miljontals turkar samlades på Yenikapitorget för att demonstrera för Erdogan.
Foto: Farnum Shakeira / EPA TT NYHETSBYRÅN
Nikita, 28, entreprenör: "Jag tror inte att vi kommer bli bästa vänner, men jag tror att man kan komma överens. Även efter den här oenigheten."
Foto: Carl Fridh Kleberg
Vasilij, 29, civilingenjör: "Jag tror att förhållandet nog kommer att lappas ihop när man har ett så här stort möte, så de har nog pratat en del också."
Foto: Carl Fridh Kleberg

MOSKVA. Efter en köldknäpp i relationen med Turkiet laddar nu Ryssland inför Erdogans besök.

Det är den turkiske presidentens första utlandsresa sedan kuppförsöket i juli – och Erdogan hyllar en ljus framtid för vänskapen med sin ryske kollega Putin.

– Det kommer att bli ett historiskt besök, säger Erdogan i en intervju med statliga ryska medier.

Medan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Istanbul talade till ett hav av människor med Turkiets rödvita flaggor förberedde sig i går Ryssland inför Erdogans besök. Säkerheten är uppskruvad, inte minst givet att Erdogan bara tre veckor tidigare överlevt ett kuppförsök.

I en intervju med statliga ryska medier hyllar Erdogan redan på förhand tisdagens visit.

– Det kommer att bli ett historiskt besök. Vid samtalen med min vän Vladimir (Putin) tror jag att vi vänder upp ett nytt bland i våra relationer, säger Erdogan till ryska nyhetsbyrån Tass.

– Våra länder har mycket att uträtta tillsammans.

Förbättrade relationer

Att Erdogan talar om att vända blad beror på att det är först under de senaste veckorna som relationerna mellan de två länderna förbättrats. Det efter ett frostigt halvår som började när Turkiet i november sköt ner ett ryskt stridsflygplan vid gränsen till Syrien. Först när Erdogan i juni skrev ett brev för att be Ryssland om ursäkt för incidenten kunde förhållandet börja återupptas.


LÄS ÄVEN: Erdogan: Härskaren


Vid mötet ska de två ledarna diskutera bland annat energifrågor, kriget i Syrien och ekonomiska samarbeten. Men Erdogans utlandsresa får också en speciell laddning eftersom det är hans första sedan det tumultartade kuppförsöket den 15 juli, där en del av militären försökte störta honom.

"Väldigt besviket"

Att Erdogans första resa går till Moskva tolkas av många bedömare som att Turkiet vänder sig allt mer mot Ryssland. Det i stället för västländer som till Turkiets stora irritation kritiserat utrensningar av misstänkta kuppmakare och Turkiets alltmer auktoritära politiskt klimat.

– Jag tror att man från officiellt turkiskt håll har varit väldigt besviket på hur EU har reagerat på kuppförsöket. Relationerna med EU och med USA är sämre än på mycket länge, säger Turkietexperten Paul Levin.

– Det finns mycket misstro och västvärlden står just nu inte så högt i kurs hos Erdogan.

Men samtidigt finns också oenighet, särskilt i fråga om Syrien där Ryssland stöder regimen och Turkiet rebeller.

– Problemen som vi nämnt för FN:s säkerhetsråd inkluderar stöd till väpnade grupper och korsandet av turkisk-syrisk gränsen, sade nyligen ryska UD:s taleskvinna Maria Zakharova.

– De har inte försvunnit, de finns kvar på dagordningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.